Objavljeno

Arielle Loren: BI(i)deologija vs. Bi-fobija

Kao heteroseksualka biste li se mogli zamisliti u vezi sa biseksualnim muškarcem? Mislite li da su biseksualci skloniji prenošenju spolnih bolesti? Smatrate li da su biseksualci feminiziraniji od strejtera? Samo su neka od pitanja koja su preokupirala spisateljicu i filmašicu Arielle Loren.

Bi-deology projekt, kratki web serijal u dva dijela koji istražuje žensku percepciju biseksualnih muškaraca, posebice u kontekstu romantičnih veza, Loren je pokrenula nakon vlastite ljubavne veze sa biseksualcem.

Serijal je inspirirao dugometražni okumentarac Bideology koji će na proljeće biti premijerno prikazan na filmskim festivalima.

Iako je Loren heteroseksualka, upućena je u biseksualnu zajednicu i predana u zagovaranju biseksualne vidljivosti i njenog prihvaćanja. Objašnjava kako je projekt započela da potakne dijalog i borbu sa stereotipima koje heteroseksualke često imaju o biseksualnim muškarcima.

Intervjuirajući slučajnim odabirom razne žene koje nisu imale odnose sa muškarcima biseksualne orijentacije kao i poznate osobe poput spisateljice Twanna A. Hines i filmašice Josephine Decker koje su bile u takvim vezama, Loren je prikupila niz stavova o vezama te zabludama i predrasudama o biseksualcima.

Biseksualnost nije razlog izbjegavanja veza, o čemu govori i Hines: „Uvijek me interesira zašto ljudi pitaju zašto sam u vezi sa biseksualcem. Mene više zanima zašto toliko žena ima nešto protiv veze sa njima?“

Bi-deology  projekt ne širi glas muškaraca na koje bifobija direktno utječe, niti ne prikazuje njihovu borbu s predrasudama, već se ponajprije usmjerava na cilj „dopiranja“ do heteroseksualki kroz glasove drugih strejt žena koje su prevladavale predrasude. Umjesto represije i „predavanja“o politici identiteta, Loren koristi stvarne stavove s kojima se gledatelji mogu povezati i reflektirati kroz vlastita iskustva i mišljenja. To je zaokret naspram načina na koji mediji pokušavaju uputiti na problematiku zaziranja od veza sa biseksualcima i kao takav dobro funkcionira.

S druge strane, ako vas zanimaju i glasovi bi muškaraca i žena koje ih vole, tu je Bideology. Tek je u povojima, no najavljuje se duža i temeljitija inkarnacija Bi-deology projekta s istim glasovima, ali i nekim novima poput Paula Fitzgeralda i Cedrica Mauricea, dvojice biseksualaca.

Obzirom na to kako je Bi-deology projekt odlično istražio temu u samo dvije kratke epizode, ideja feature lenght dokumentaraca vrlo je intrigantna. Prikaz života biseksualaca dakako povećava vidljivost i to je jedini način da se i osobe izvan bi zajednice educiraju.

Oni koji su nadvladali bifobične predrasude nude realnu percepciju i omogućavaju pristup koji se najviše uvažava među širom publikom. Do sada, Loren je pristupila biseksualnosti na kreativan i inovativan način te ostaje vidjeti kuda će ju njezin rad odvesti i koliki će doprinos prihvaćanju biseksualne zajednice imati. Bitchmedia… [I.C.]


Povezano