Objavljeno

Ai Hasegawa – Ekspanzija budućnosti

Ove nedjelje japanska dizajnerica Ai Hasegawa održala je prezentaciju svog rada kroz koji na neobičan način razvija ideje o budućnosti reprodukcije. Ova umjetnica, samoprozvana ‘spekulativna dizajnerica’, bavi se bioartom,  novijom praksom na sjecištu umjetnosti i znanosti, u kojoj se znanstveni eksperiment ili hipoteza iz znanstvenog premještaju u umjetnički kontekst.

Zato nije ništa čudno da se njezino gostovanje nije odvilo u galeriji, već u prostorima UR Instituta. Ovaj laboratorij inače je nova inicijativa nekolicine istraživača i entuzijasta iz raznih područja prirodnih znanosti, ali i umjetnosti.

Kako ovo intrigantno gostovanje ne bi prošlo nezamijećeno, donosimo vam kratak pregled Hasegawinog opusa! Upozoravam da sam neuka za prirodne znanosti pa će opisi biti ofrlji s te strane, no dodajem da su me okupljeni biohakeri uspješno uvjerili u to da su istraživanja koja Ai radi znanstveno dobro utemeljena.

I Wanna Deliver a Dolphin…

Trenutno vam se ne odgaja dijete, a nemate problem s pomaganjem ugroženim životinjama?

Polazeći od vlastitih reprodukcijskih dilema (nema problem s trudnoćom, ali odgovornost za ljudsko dijete doživljava kao prevelik zalogaj), Ai je dizajnirala znanstveni model prenamjene ljudske maternice za surogat-majčinstvo drugim vrstama.

Uzela je Maui dupine, vrstu na rubu izumiranja. Ovi dupini, osim što su sisavci, imaju vrlo blisku tjelesnu temperaturu ljudima, a i dimenzije zametaka su slične ljudskima. Sintetiziranjem posteljice u ljudskoj maternici, kaže Ai, u teoriji se omogućava ovakav postupak. Umjetnica je zamišljanje nekog budućeg trenutka, u kakvom bi možda postojala želja da se na ovakav način djeluje u zaštiti ugroženih, okrunila zanimljivim video radom.

https://vimeo.com/77692389

The Extreme Environment Love Hotel

Ljubavni hoteli su mjesta gdje se soba može iznajmiti na nekoliko sati u svrhe uživanja, vrlo rašireni u Japanu. U ovom projektu, Hasegawa se poigrala okolinom. Rezultat su dva prostora nalik mjestima što ih umjetnica doživljava kao utopije – jedna je iz prošlosti, a druga iz svemira. Pitanje je kako bi u promijenjenim uvjetima izgledala romansa?

U Karbonskoj sobi klimatski su uvjeti napravljeni po uzoru na razdoblje Karbona, inače smješteno u kasni paleozoik, odnosno više od 300 milijuna godina u prošlost. U tom periodu Zemlja je imala najviše kisika u atmosferi (čak 35 posto, naspram današnjih 21 posto), i to je onaj period kad su sve životinje i biljke bile gigantskih dimenzija.

Karbonska soba

U Jupiter sobi pojačana je sila gravitacije uvođenjem centrifugalnog mehanizma, ovaj put kao na Jupiteru čija gravitacija nadmašuje Zemljinu za čak 2.34x.

Umjetnica se pita bi li u ovakvim uvjetima bio moguć seks? A oplodnja? Kakve bi sve manevre morali izvoditi da se odjednom zateknemo u takvom prostoru?

Maketa Extreme Love Hotela

A što kad bi umjesto dva genetska roditelja, dijete imalo čak pet? I ovo je zamislivo, no Ai više muči kako bi se takva obitelj slagala.

U projektu Shared baby komično obrađuje razne moguće dinamike takvog srodstva, od situacije obiteljskog ručka sa kojeg je svih pet očeva otišlo zbog svađe, do dizajna dječje kabanice s pet rukava kako bi svi roditelji imali priliku držati dijete za ruku.

Hasegawina kabanica

Ai Hasegawa, čija misao vodilja glasi Expand the future!, osim što spekulacije o budućnosti reprodukcije znanstveno razrađuje i potkrepljuje, također razvlači produkt-dizajn do novih granica. Izradom ovakvih projekata čija je realizacija istodobno smještena i u prostor mašte, i na neki čudan način isto tako u prostor realne mogućnosti, dovodi nas u krajnje začudnu situaciju recepcije.

Povezano