Objavljeno

25 filmskih ostvarenja redateljica koja ne smijete propustiti

U preporuku esencijalnih filmskih ostvarenja koju bi svaki student/ica filmske režije trebao pogledati, a koja se dotad sastojala samo od muških imena, filmski redatelj Spike Lee nedavno je uvrstio i filmove nekolicine redateljica. Konkretnije,radi se o filmovima Jane Campion (Piano, 1993.), Julie Dash (Daughters of the Dust, 1991.), Kathryn Bigelow (Narednik James, 2008.), Euzhan Palcy (Sugar Cane Alley, 1983.) i Line Wertmüller (Mimi metalac 1972., Ljubav i anarhija 1973., Na moru jednog ljeta 1974. i Pasqualino ljepotan 1975.).

Novinarka Michelle Dean smatra da ova lista, iako se neupitno radi o njegovom osobnom ukusu, izostavlja mnoga značajna ženska filmska ostvarenja, te stoga njegovoj preporuci dodaje 25 filmova:

1. Orlando (1992.) Sally Potter

Utemeljen na romanu Orlando (1928.) Viginije Woolf, film kroz nekoliko stoljeća Britanske povijesti prati životne zgode plemića Orlanda kojem je kraljica Elizabeta I. na smrtnoj postelji zapovjedila da ostane vječno mlad. Mladog plemić androginog izgleda, u drugom dijelu filma vidimo kao suvremenu ženu.

2. The Mourning Forest (Mogari no mori, 2007.) Naomi Kawase

Njegovateljica u staračkom domu zbliži se s pacijentom koji pati od demencije. Odlazi s njim u šumu u potrazi za nečim što joj on ne može objasniti, a povezano je s njegovom pokojnom suprugom. Dvodnevno putovanje u isto će ih vrijeme iscrpiti, ali i prosvijetliti.

3. Bijela roba (White Material, 2009.) Claire Denis

Francuskinja Maria Vial vlasnica je plantaže kave u neimenovanoj Afričkoj zemlji u kojoj izbija građanski rat, a Francuska vojska se povlači. Budući da je bjelkinja preporuča joj se da napusti zemlju. Maria ignorira upozorenja, te unatoč stanju u zemlji pokušava spasiti plantažu, riskirajući i više kada na njoj sakrije ranjenog pobunjeničkog heroja.

4. Moj život bez mene (My Life Without Me, 2003.) Isabel Coixet

Film prati Ann (23), suprugu i majku dvoje djece koja, nakon što joj je dijagnosticiran rak jajnika, sastavlja popis stvari koje mora učini prije nego što umre.

5. Podijeljena ljubav (Eve’s Bayou, 1997.) Kasi Lemmons

Eve (10) je najmlađa kći doktora Luisa Batiste kojem preljub nije stran, čemu i svjedoči jedne noći. Taj događaj na nju ostavlja duboku traumu, nakon čega se počinje odmotavati klupko laži koje će nam pokazati da je život cijenjene obitelji Batiste sve samo ne savršen.

6. High Art (1998.) Lisa Cholodenko

Pripravnica u maloj novinskoj kompaniji ulazi u vezu s fotografkinjom, lezbijkom i ovisnicom. Obje tu vezu pokušavaju iskoristiti kako bi napredovale u karijeri, ali u isto se vrijeme polako zaljubljuju.

7. The Taste of Others (Le goût des autres, 2000.) Agnes Jaoui

Tri muškarca, tri žene, suprotnosti, mogućnosti i ukusi.

8. Gas, Food Lodging (1992.) Alison Anders

U pustinji New Mexica, samohrana majka odgaja dvije tinejdžerice čija je najveća želja otići iz smrtno dosadnog grada. Shade bijeg traži u mašti, a Trudi bi uistinu mogla otići.

9. Middle of Nowhere (2012.) Ava DuVernay

Kada joj supruga osude na osam godina zatvora, Rudy napušta studij medicine da bi se, dok je u zatvoru, fokusirala na njega, upuštajući se pritom i na put samootkrivanja.

10. Jeanne Dielman, 23, Quai du Commerce, 1080 Bruxelles (1975.) Chantal Akerman

Film prikazuje tri dana u životu Jeanne Dielman, samohrane majke i kućanice koja svakoga dana slijedi isti raspored kuhanja, čišćenja i majčinskih dužnosti, te se prostituira da bi pridonijela kućnom budžetu. Prostitucija je kao i ostale dužnosti samo jedan dio rutine. Drugog dana događaju se suptilne promjene rutine koje nas pripremaju za klimaks trećeg dana.

11. To je moj život (This Is My Life, 1992.) Nora Ephron

Samohrana majka Dottie sanja karijeru komičarke, te se nakon stjecanja nasljedstva odlučuje s dvoje djece preseliti u New York kako bi ostvarila taj san. Postaje slavna, međutim dok ona putuje SAD-om, djeca bivaju zapostavljena.

12. Mlijeko tuge (La teta asustada, 2009.) Claudia Llosa

Fausta pati od rijetke bolesti koja se zove Mlijeko tuge, a prenosi se majčinim mlijekom trudnice koja je zlostavljana ili silovana tijekom ili ubrzo nakon trudnoće. Živeći u stalnom strahu zbog ove bolesti, u isto se vrijeme suočava i s iznenadnom smrću svoje majke.

13. Broken English (2007.) Zoe Cassavetes

Svi oko Nore su u vezama, oženjeni ili imaju djecu, a ona je u 30-ima, sama, radi posao koji je prerasla, s majkom koja ju konstantno na to podsjeća. Nakon niza katastrofalnih spojeva, Nora upoznaje Juliena koji joj pomaže otkriti svijet izvan samonametnutih granica.

14. Gnjev (Outrage, 1950.) Ida Lupino

Mladoj ženi, koja se tek zaručila, život je uništen kada je silovana prilikom plikom povratka kući s posla. Film je bio kontroverzan u doba kada je snimljen budući da se radilo o tek drugom holivudskom filmu na temu silovanja nakon ukidanja Produkcijskog koda koji je ovu temu zabranjivao. Prvi holivudski film s temom silovanja bio je Johnny Belinda (1948.) u režiji Jeana Negulescoa.

15. Nevjerna (Trolösa, 2000.) Liv Ullmann

Redatelj imena Bergman, u svojoj mašti dočarava Marianne, protagonisticu priče. Tijekom nekoliko dana Bergman s njom razgovara kako bi sastavio priču o ljubavnoj aferi koja joj je promijenila život

16. Mreže popodneva (Meshes of the Afternoon, 1943.) Maya Deren i Alexander Hammid

Kratki eksperimentalni film, cirkularnog narativa koji ponavlja nekoliko motiva. Usamljeni cvijetak na cesti, ključ pada, vrata se otključavaju, nož u komadu kruha; proturječne su slike koje Žena vidi dok dolazi kući. Ona drijema i možda sanja.

17. Vatra (Fire, 1996.) Deepa Mehta

Film prikazuje svakodnevicu, na prvi pogled, sretne obitelji srednje klase, međutim kako se priča raspliće razotkriva se i uzavreli kotao nezadovoljstva. Gotovo svi članovi obitelji žive laž.

18. The Promise (Das Versprechen, 1995.) Margarethe von Trotta

Konrad, Sophie i njihovih troje prijatelja planiraju bijeg u Zapadnu Njemačku, za sve osim Konrada pokušaj je bio uspješan. Od tada nadalje, sljedećih 28 godina, Konrad i Sophie pokušavat će se ponovno sastati usprkos željeznoj zavjesi.

19. Nakon vjenčanja (Efter brylluppet, 2006.) Susanne Bier

Jacob odlazi u Copenhagen da bi prikupio novac za sirotište u Indiji u kojem radi, ali tamo će otkriti obiteljsku tajnu koja bi mu mogla promijeniti život.

20. Romance (1999.) Catherine Breillat

Iako zaljubljena u svog dečka, Marie se teško nosi s gotovo potpunim izostankom intimnosti. Sve je više frustrirana,a seksualni apetiti dovode ju u rizične situacije, ali i na putovanje koje će ju ispuniti i pokazati se osnažujućim.

21. The Watermelon Woman (1996.) Cheryl Dunye

Cheryl je mlada crnkinja i lezbijka koja sa svojom prijateljicom Tamarom pokušava snimiti film o potrazi za crnom glumicom iz Philadelphije koja je 30-ih bila poznata kao Watermelon Woman. 

22. I Shot Andy Warhol (1996.) Mary Harron

Film je utemeljen na istinitoj priči o Valerie Solanas, radikalnoj feministkinji iz perioda 60-ih, koja je u svom manifestu Ološ (1968.) propagirala mržnju prema muškarcima. Napisala je scenarij za film i željela da ga Andy Warhol producira, on ju je ignorirao, pa ga je upucala.

23. Bez krova i zakona (Sans toit ni loi, 1985.) Agnès Varda

Mlada žena pronađena je smrznuta u jarku. U retrospektivi saznajemo da je to Mona, lutalica koja je zimu provela u skitnji Francuskom. Skvotirala je u staroj kući, zaljubila se u radnika iz Tunisa s kojim je obrezivala vinograd, neko vrijeme boravila s pastirima, dobila ponudu da se pojavi u pornografskim filmovima…

24. Školske ploče (Takhté siah, 2000.) Samira Makhmalbaf

Kurdski učitelji putuje s pločama na leđima, za vrijeme Iransko-Iračkog rata, u potrazi su za učenicima. Pokušavaju podučavati, ali opasnost je blizu, naoružani vojnici patroliraju nebom i cestama. Ima li ovdje mjesta za učitelje? Ima li nade? Autorica kaže da je cijeli film metafora.

25. Europa, Europa (Hitlerjunge Salomon, 1990.) Agnieszka Holland

Film je utemeljen na autobiografiji Solomona Perela, Židova koji je kao dječak na početku Drugog svjetskog rata ostao razdvojen od ostatka obitelji. Da bi prikrio svoj identitet, između ostalog, priključuje se i Hitlerovoj mladeži.

Izvor: Flavorwire


Povezano