Objavljeno

15 horor filmova redateljica

U čast svim strašnim ženama, vješticama i umjetnicama donosimo 15 zanimljivih horor filmova koje su režirale žene.

Trouble Every Day (r: Claire Denis, 2001)

Krvava meditacija o čežnji i opsesiji u čijem je središtu par kanibala (Vincent Gallo i Béatrice Dalle) koji zadovoljava svoje životinjske apetite i prisiljava gledatelje da se suoče s vlastitim  iskonskim strahovima. Iako Claire Denis nije poznata po žanrovskim filmovima, Trouble Every Day pokazuje da je, ako je to željela, lako mogla izgraditi i karijeru u režiranju horora.

Near Dark (r: Kathryn Bigelow, 1987)

Film slijedi nomadsku obitelj vampira u njihovim pohodima. Mračniji i odvažniji od uobičajenih vampirskih priča, Near Dark prikazuje brutalan svijet blizak horor-vesternima i potpuno različit od romantiziranih vampira na koje smo navikli.

Messiah of Evil (r: Willard Huyck i Gloria Katz, 1973)

Ovaj je film označio ulazak u redateljske vode bračnog para Huyck i Katz, inače scenarista filma American Graffiti. Iako ga nisu završili onako kako su i planirali – budžet im je iscurio, pa su projekt preuzeli investitori – ta je činjenica samo dodatno doprinijela nadnaravnosti filma. Radnja se vrti oko mlade žene koja traži nestalog oca u primorskom gradiću koji je preuzeo kult zombija.

American Psycho (r: Mary Harron, 2000)

Adaptacija istoimenog romana Bret Easton Ellisa o bogatom poslovnom čovjeku koji je ujedno i psihopat te ubija ljude s kojima dolazi u kontakt. Film je skrenuo pažnju na talentiranog Christiana Balea, ali i na redateljicu Mary Harron koja vješto balansira između ogorčenosti Ellisove priče i pametne satire.

Amer (r: Hélene Cattet i Bruno Forzani, 2009)

Film je posveta talijanskim trilerima iz 1960-ih i 1970-ih (poznatih kao giallo filmovi). Ali dok su giallo filmovi bili namijenjeni muškoj publici, Amer je ispričan iz ženske perspektive, a logika snova u filmu navodi gledatelje da se prepuste senzualnim, a često i zastrašujućim opservacijama ovog redateljskog para.

The Hitch-Hiker (r: Ida Lupino, 1953)

Prvi film noir koji je režirala žena, The Hitch-Hiker kombinira tjeskobnu priču o dva muškarca koje ubojica drži na nišanu, s elementima psihološkog trilera i realizma.

The Slumber Party Massacre (r: Amy Holden Jones, 1982)

Scenarij je napisala feministička autorica Rita Mae Brown, a film odlikuje subverzivni humor iz ženske perspektive.

American Mary (r: Jen i Sylvia Soska, 2012)

Razočarani student medicine ulazi u svijet podzemne kirurgije i ekstremnih modifikacija tijela.

Pathogen (r: Emily Hagins, 2006)

Ovaj zombie horor režirala je Emily Hagins, koja je tada imala samo 12 godina.

Boxing Helena (r: Jennifer Chambers Lynch, 1993)

Kći Davida Lyncha vlastitu je redateljsku karijeru započela bizarnim i provokativnim filmom o kirurgu koji drži ženu u zatočeništvu te joj amputira udove. Neobična kombinacija tihog horora, fantazije i erotske drame.

Ravenous (r: Antonia Bird, 1999)

Film nedavno preminule redateljice Antonije Bird smješten je u 1800-te, u udaljenu vojnu postaju u Sierra Nevadi, gdje skupina vojnika susreće misterioznog stranca koji im ispriča uznemirujuću priču o kanibalizmu. Kombinacija horora, crne komedije i studije karaktera, Ravenous je ujedno i oštra satira o našoj kulturi potrošnje i obilja.

In My Skin (r: Marina de Van, 2002)

Film na uznemirujući način koristi samosakaćenje kao metaforu za otuđenje koje često osjećamo od vlastitog tijela.

Organ (r: Kei Fujiwara, 1996)

Film bi se najbolje mogao opisati kao Cronenbergov tjelesni horor filtriran kroz japansku estetiku.

Jennifer’s Body (r: Karin Kusama, 2009)

Horor smješten u srednjoj školi istražuje mračnu stranu ženskog prijateljstva.

The Captured Bird (r: Jovanka Vuckovic, 2012)

Nagrađivani kratki film o maloj djevojčici koju vlastiti crteži kredom dovedu do zastrašujućih nadnaravnih bića, a koji je producirao Guillermo del Toro.

Izvor: Flavorwire


Povezano