Objavljeno

Zagrebački autobusi uvode prijevoz bicikala

Foto: Zagreb.hr

Ovog su tjedna na Gradskoj skupštini u Zagrebu zastupnice i zastupnici većinom glasova prihvatili_e odluku o omogućavanju prijevoza bicikala na autobusima u periodu od ožujka do studenoga.

Kako prenosi portal Poslovni, autobusi koji će prevoziti bicikle moraju biti posebno označeni, a osobe mlađe od 14 godina neće moći samostalno koristiti ovu uslugu.

Povodom odluke o prijevozu putnika omogućena su posebna stajališta za postavljanje i spuštanje bicikala, a na njima će biti obavezno istaknuti i posebne oznake te upute za korištenje nosača za bicikle.

Predviđeno je i kako će na relaciji Mihaljevac-Sljeme autobusi suptituirati prijevoz putnika_ica žičarom dok se ne osiguraju prometno-tehnički uvjeti za registraciju linije javnog prijevoza.

Dominik Etlinger u ime Kluba zastupnika SDP-a kao nedostatak u odluci naveo je nemogućnost da se bicikli prevoze od studenoga do ožujka, jer smatra kako bi se baš tada i trebali prevoziti, obzirom na promjenjivost vremenskih uvjeta.

Takođe, Etlinger je dodao kako nije reguliran ni prijevoz bicikala tramvajima, već samo u autobusima, a nije ni ograničeno koliko ih može ući, na koja vrata i gdje moraju stajati.

“Ovom odlukom parcijalno rješavamo problem, ZET prebacuje isključivo odgovornost na bicikliste prilikom postavljanja bicikala na autobuse, što smatramo da nije dobro”, kazao je.


Povezano