Objavljeno

Prosvjedi u Kirgistanu nakon ubojstva “otete mladenke”

Foto: Evgenij Zotov / Flickr

U Kirigistanu su izbili prosvjedi nakon što je žena oteta i ubijena u slučaju „otmice mladenke.” Aizadu Kanatbekovu (27) otela su trojica muškaraca, od kojih ju je jedan htio silom oženiti. Njezino je tijelo pronađeno u napuštenom automobilu dva dana nakon otmice.

Otmičar mlade žene i osumnjičeni ubojica također je pronađen mrtav, a vjeruje se kako si je sam oduzeo život. Drugog je otmičara privela policija.

Oko 500 ljudi okupilo se na prosvjedu ispred Ministarstva unutarnjih poslova zahtijevajući ostavku ministra.

Nemoguće je biti tiho i promatrati nasilje koje naše žene, kojima nedostaju bilo kakva prava, moraju podnijeti“, izjavila je novinarka Mahinur Niyazova za agenciju AFP.

Mnogi su prosvjednici zatražili i smjenu premijera Ulugbeka Sharipova, dok kirgistanski predsjednik Sadir Japarov putem Facebooka ističe kako bi ovaj incident trebao biti „posljednja otmica mladenke u povijesti.”

Smatra se kako je u Kirgistanu otmica mladenki široko rasprostranjena praksa. Iako je zakonski zabranjena 2013. godine, osuđujuće su presude rijetke, a žene često ne prijavljuju ovaj zločin iz straha. Podaci UN-a sugeriraju kako se svaki peti brak u Kirgistanu dogodi nakon što je žena oteta.

Članovi obitelji često vrše pritisak na mladiće u Kirgistanu da se vjenčaju nakon što dostignu određenu dob. Za mnoge, posebno za one iz siromašnih obitelji, otmica mladenki najjeftiniji je i najbrži način. [K.D.] BBC…


Povezano