Objavljeno

Novi projekt slavi stvarna imena spisateljica umjesto pseudonima

Godine 1871. George Eliot objavila je roman Middlemarch, jedno od najznačajnijih književnih djela 19. stoljeća. No, njeno pravo ime bilo je Mary Ann Evans, a muški pseudonim je koristila kako bi njena djela bila shvaćena ozbiljno.

Evans je govorila da želi ostati incognito jer je primijetila da “pseudonimi omogućuju različite prednosti, bez opasnosti za ugled”, dok je njen partner George Lewes pojasnio da je poanta anonimnosti bila da se knjigu sudi po kvaliteti, a ne na temelju predrasuda o ženama autoricama.

Povodom 25. obljetnice britanske književne nagrade Women’s Prize for Fiction, kroz projekt Reclaim Her Name bit će pod pravim imenom objavljena djela 25 autorica koje su pisale pod pseudonimom. Naslovnice knjiga ilustrirale su umjetnice iz cijelog svijeta.

Kate Mosse, direktorica Women’s Prize for Fiction, izjavila je da ovaj projekt potiče diskusiju o tome zašto su autorice morale koristiti pseudonime te osnažuje žene i pruža im priznanje koje i zaslužuju.

Istraživački tim razmotrio je više od 3000 spisateljica koje su pisale pod lažnim imenom te među njima odabrao 25 njih za ovu kolekciju. Osim Mary Ann Evans, tu su A Phantom Lover autorice Violet Paget (Vernon Lee), Indiana autorice Amantine Aurore Dupin (George Sand), The Head of Medusa autorice Julije Constance Fletcher (George Fleming) i druge.

Knjige možete besplatno preuzeti u pdf ili ebook formatu.


Povezano