Objavljeno

Fine mrtve djevojke od sada i na kazališnim daskama

Deset godina nakon snimanja filma Dalibora Matanića, Fine mrtve djevojke igrat će i na daskama Dramskog kazališta Gavella u Zagrebu. Film je snimljen 2002. godine, a scenarij uz Matanića potpisuje Mate Matišić. Tada ga je pogledalo dvadesetak tisuća gledatelja/ica, te je proglašen ”kultnim filmom generacije koja je priželjkivala drugačiji svijet”. Ili barem drugačiju Hrvatsku.

Radnja se vrti oko dvije lezbijke koje unajmljuju stan ne sluteći koliko će im to promijeniti živote. Glavne protagonistice filma utjelovile su izvrsne Nina Violić i Olga Pakalović, dok će ih u predstavi glumiti, u zadnje vrijeme vrlo angažirane, Ivana Roščić i Nataša Janjić Lokas.

Redatelj je prije kazališne premijere izjavio kako ”deset godina nakon izlaska filma očekuješ da će se stvari unaprijediti, ali unapređuju se samo verbalno, dok se zapravo ništa nije promijenilo.” Međutim, ne govori redatelj samo o odnosu hrvatskog društva prema takozvanim alternativnim seksualnim orijentacijama, nego prema svima koji su u podređenom položaju: ”Bitna razlika između filma i predstave je u tome što, ako je film bio crn, predstava ide u sivo! U njoj više nitko nije siguran, čak ni oni za koje bi publika trebala navijati. Sve žene u predstavi su žrtve, a priča se širi izvan odnosa homoseksualne zajednice i nekog društva koje je kao izvan nje.”

I glavne glumice imale su komentar na važnost predstave u kojoj glume. ”Svakodnevno se u društvu susrećemo s mnogim problemima o kojima ova predstava progovara, a njih se ne može svesti na homoseksualnu ljubav ili vezu i njihovo neprihvaćanje od okoline”, rekla je Ivana Roščić.

Istog je stava i Nataša Janjić Lokas: ”Kada smo počeli raditi na predstavi, pitala sam se koliko je ta tema uopće živa. Ali na Trešnjevci se baš u to vrijeme dogodio incident koji nam je pokazao da to i dalje jest tema kojom se treba baviti. Međutim, ova predstava se ne bavi samo homofobijom, nego i cijelim spektrom društvenih problema koji su oko nas, o kojima kazalište treba govoriti i koje treba pokazati. I prokazati!”

Priča o dvije zaljubljene studentice, koje ne žele ništa drugo osim da im se dopusti da se na miru vole, na melodramatskom zapletu gradi opasnu i duhovitu, zastrašujuću i na trenutke apsurdnu, no prije svega upozoravajuću priču o tome što smo sve spremni učiniti jedni drugima, uvjereni da različitost ugrožava spokoj naših naoko skladnih života.

Predstavu možete pogledati u Gavelli od 11. siječnja 2013. [I.S.] Tportal/Culturenet.hr


Povezano