Objavljeno

Besplatna radionica Ruby programiranja za žene i djevojke

Za otprilike tri tjedna, Rails Girls Zagreb okupit će četrdesetak entuzijastičnih djevojaka i žena na besplatnoj dvodnevnoj radionici programiranja u programskom jeziku Ruby. Namjera organizatora je potaknuti među ženama interes za tehnologijom kako bi stekle svoje prvo iskustvo u programiranju korištenjem Ruby on Railsa.

Rails Girls, inicijativa osnovana 2010. godine u Helsinkiju, a nakon dvije godine prerasla je u globalnu neprofitnu volontersku zajednicu koja održava besplatne dvodnevne radionice programiranja po cijelom svijetu. Iza početne ideje stoje Karri Saarinen i Linda Liukas iz Finske.

Djevojke su došle do zaključka kako je za mnoge, prvenstveno žene, početak vrlo težak te u opuštenoj okolini za razvijanje vještina okupljaju pojedince koji žele naučiti programirati u programskom jeziku Ruby. Fokus zajednice je na demistificiranju svijeta mobilnih i web aplikacija te ohrabrivanju žena na učenje o razvoju softvera i programiranju.

Ruby on Rails radionica ‘Rails Girls’ održat će se u Zagrebu 19. i 20. listopada u prostorima Hrvatske
gospodarske komore na adresi Nova cesta 5. Prethodna prijava na radionicu je obavezna, a
zainteresirani se mogu prijaviti putem poveznice railsgirls.com/zagreb.

Prvi dan radionice, Installation fest, predviđen je za upoznavanje predavača/ica i mentora/ica sa
sudionicama i pripremu računala za programiranje u RoR-u kako bi drugi dan radionice u potpunosti
iskoristili za učenje i izradu aplikacija. Tijekom radionice sudionice će prolaziti kroz sve korake
s kojima se programeri i programerke susreću pri izradi aplikacija – dizajniranje, programiranje
i pokretanje – te će surađivati u manjim grupama od 5 do 6 sudionica uz dodijeljenog mentora odnosno mentoricu koja će biti na raspolaganju za sva dodatna pitanja.

Cilj događanja je pomoći ženama pružanjem alata za bolje razumijevanje tehnologije kroz RoR, framework otvorenog koda za izradu web stranica i aplikacija optimiziran kako bi unaprijedio produktivnost programera odnosno programerke. Osim alata za izradu vlastitih mobilnih i web aplikacija Rails Girls radionica ženama otvara vrata IT zajednice i mogućnosti za realizaciju vlastitih ideja.

Kao mentorice odnosno mentori odazvali su se Ivana Vasilj, freelance softverska inženjerka, Mislav Marohnić, freelance softverski inženjer, Tomislav Capan, softverski inženjer i tehnički direktor portala Muzika.hr, Bruno Sutić, softverski inženjer u tvrtki Ericsson, Filip Defar, softverski inženjer za Whitespectre i Anoobis Games Studio, Branimir Šloser, direktor tvrtke Emusoft i Željko Kunica, softverski inženjer tvrtke minus5. Radionicu Rails Girls je podržala i Girl Geek Dinners zajednica u Hrvatskoj te se pridružila kao suorganizator.


Povezano