Objavljeno

Akcija #WeTheNipple protiv cenzure na Facebooku i Instagramu

Foto: Fay Fox

125 ljudi poziralo je golo ispred sjedišta Facebooka i Instagrama u New Yorku početkom mjeseca kako bi upozorili na cenzuru umjetničkih prikaza golog tijela na društvenim mrežama. Umjetnik Spencer Tunick fotografirao je akciju u okviru kampanje #WeTheNipple koju organizira Nacionalna koalicija protiv cenzure (NCAC).

Sudionici i sudionice su držale uvećane printove muških bradavica kako bi se zauzele protiv Facebookove i Instagramove zabrane prikaza (ženskih) bradavica.

Slike bradavica koje su držali sudionici preuzete su s fotografija slavnih umjetnika poput Andyja Cohena, Andresa Serrana, glumca i fotografa Adama Goldberga, bubnjara Red Hot Chili Peppersa Chada Smitha i samog Tunicka.

Tunick je poznat po fotografijama masovnih aktova u javnom prostoru, a organizirao je slične intervencije diljem svijeta, uključujući onu 2007. godine kada je skupina volontera_ki stajala gola na ledenjaku u Alpama kao dio kampanje o globalnom zagrijavanju.

NCAC je poslao otvoreno pismo Facebooku u kojem su izneseni zahtjevi koje je potpisalo više od 250 aktivističkih grupa i muzeja, uključujući Electronic Frontier Foundation, Association of Academic Museums and Galleries i Leslie-Lohman Museum of Gay and Lesbian Art. Pozivaju Facebook i Instagram da donesu politiku sličnu YouTubeovoj, koja je prije više od deset godina izmijenila pravila kako bi omogućila umjetničku golotinju.

„Zabrana prikaza golotinje sprječava mnoge umjetnike_ce da podijele svoj rad online,“ tvrdi NCAC. „To prvenstveno šteti umjetnicima_cama čiji je rad usredotočen na vlastito tijelo, uključujući queer i rodno varijantne umjetnike_ce, ali i tijela drugih pripadnika_ca zajednice. Muzeji i galerije su ograničene u promicanju izložbi koje sadrže golotinju.“

Korisnici su u prošlosti osporavali Facebookovu i Instagramovu politiku, propitujući kako ova korporacija definira žensku bradavicu i fotošopiranje muških bradavica na njihove golišave fotografije. Tvrtka je posljednjih godina promijenila svoju politiku kako bi dozvolila određene fotografije, uključujući one koje prikazuju prosvjede, žene koje doje i fotografije ožiljaka nakon mastektomije.

Nakon što se održala akcija, Facebook je najavio da će sastaviti radnu skupinu – umjetnice, edukatore, kustose, aktivistkinje i druge – koja će razmotriti nove smjernice vezane uz golotinju. [T.G.] The Guardian


Povezano