Punčke

Punčke su jedan od najuspješnijih indie rock bendova na području Hrvatske posljednjih desetljeća. 2007. godine Lucija i Ruby u Vinkovcima formiraju bend koji je od tada prošao kroz brojne faze pa je tako u jednom trenutku brojao čak 6 članica.

Dnevnik Punčki uključivao je nebrojene nastupe po klubovima i festivalima među kojima se ističu svirke na Exitu, Szigetu, Superuhu, Tvornici, ali posebno dva gostovanja na koncertima Queens Of The Stone Age u Ljubljani i Zagrebu za što je pozivnica stigla ravno iz stožera Josha Hommea i njegove bande. Bitan dio proboja Punčki leži u neumornom touriranju – u posljednjem desetljeću odsvirale su više od 400 koncerata u Hrvatskoj, regiji i svijetu.

Originalno iz Vinkovaca i Novske, Punčke su nekada brojile 6 članica, no krajem 2010. vraćaju se tročlanoj jezgri koja se sastoji od Lucije Ivšić (gitara / vokal) i Anje Tkalec (bass gitara). Dugogodišnju bubnjarku Ruby zamijenio je Goran Nježić. U svojim pjesmama kombinirale su različite utjecaje i stvaraju nekakav drugačiji zvuk od onoga što je bilo u početku benda, a publika ih opisuje kao indie-pop bend s primjesama Televisiona, Joy Divisiona, Patti Smith i drugih.

Prvo izdanje, album ‘Robot koji hekla’ same su objavile 2010., nakon koga je uslijedio EP ‘Mehanizmi obrane’ (2012.) te hvaljena ploča ‘Sunčano s povremenom naoblakom’ kojeg su Punčke službeno izbacile u rujnu 2013. godine. Velik uspjeh albuma rezultat je fascinantne i nenametljivo moćne kolekcije zaraznih pop melodija i šarmantnih tekstova često nošenih distorziranom bukom i kontroliranim kaosom kojeg proizvode tri naizgled plahe djevojke.

Početkom 2015. ponovno ulaze u studio i kreću snimati drugi studijski album ‘Ništa nije kako se čini’ koji je izašao 2016. godine. Album je prethodno najavljen singlovima ‘Oceana’ i ‘Protiv nas’ koji su pronašli veliko odobravanje publike i kritičara. Sve datume narednih koncerata diljem regije na kojoj će bend promovirati album, možete pogledati na njihovim stranicama.

Jedan od najznačajnijih bendova koji je svojim radom obilježio Hrvatsku i regiju u proteklom desetljeću, u ljeto 2019. objavile su prestanak djelovanja u ovoj regiji. Posljednji singl ‘CHK CHK’ nastao je netom prije odlaska pjevačice i gitaristice Lucije u Australiju, kada su se Punčke okupile u malom i izoliranom studiju u slovenskom selu Bistrica ob Sutli i u potpunosti se posvetile stvaranju novih pjesama. U samo pet dana, bend je napisao, snimio i producirao cijeli novi, ujedno i posljednji EP ‘Vidimo se’ koji će biti objavljen na etiketi Cereal Records do kraja 2019.


Punčke su sudjelovale u glazbenom programu Vox Feminae Festivala 2008.

Sva dosadašnja izdanja Punči potražite na Bandcampu.