Dana Budisavljević

Dana Budisavljević (Zagreb, 1975.) je hrvatska filmska redateljica, producentica i montažerka filmova i TV serija. Diplomirala je filmsku i televizijsku montažu na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti.

Još za vrijeme studija pokrenula je prvi studentski filmski festival F.R.K.A., a kasnije je bila članica najuže organizacijske ekipe Motovun Film Festivala. Pet godina je radila za dokumentarni filmski projekt Factum ravnatelja Nenada Puhovskog, s kojim je 2005. pokrenula ZagrebDox. S poslovnom partnericom Olinkom Višticom 2006. osniva filmsku i umjetničku produkciju Hulahop.

Obitelji i javnosti je obznanila svoju gej spolnu orijentaciju kroz filmsko stvaralaštvo. Autobiografski dokumentarni film ‘Nije ti život pjesma Havaja‘ (2011.) kroz ritual zajedničkih obroka njezine obitelji, s nježnošću i humorom govori o potrebi za prihvaćanjem među najbližima. U Hrvatskoj je film nakon premijere na ZagrebDoxu tjednima punio kina u Zagrebu i postao najgledaniji domaći dokumentarac godine.

Skoro cijelo desetljeće je stvarala film ‘Dnevnik Diane Budisavljević’, o humanitarki Diani Budisavljević. Premijerno je prikazan 2019. na Pulskom filmskom festivalu, a bio je i u natjecateljskom programu. Proglašen je najboljim filmom festivala, a dobio je i nagradu publike kao i nagrade za najbolju režiju, montažu i glazbu.

Danas aktivno razvija i producira igrane i dokumentarne projekte koji nastaju u Hulahopu.


Dana Budisavljević sudjelovala je na 9. Vox Feminae Festivalu (2015.) u programu Žene s videokamerama kad je prikazan njen film ‘Nije ti život pjesma Havaja’. Zagrebačkom premijerom filma ‘Dnevnik Diane Budisavljević’ otvoren je 13. Vox Feminae Festival (2019.).