Od vlastite učionice do vlastite sobe

Projekt Od vlastite škole do vlastite sobe naslovom se referira na esej “Vlastita soba” Virginije Woolf o ulozi i položaju žene u društvu i književnosti, a tematizira povijest borbe za žensko obrazovanje u Hrvatskoj izdvajajući značajne događaje i pojedinke. Prostor rodne i medijske kulture ‘K-zona’, u partnerstvu s Hrvatskim školskim muzejom, kroz ovaj projekt aktivira arhivsku građu, otvarajući prostor za nove perspektive i umjetničke interpretacije. Namjera je upoznati građanstvo s baštinom koju muzeji čuvaju te doprinijeti edukaciji šire javnosti, promičući pritom ravnopravnost spolova.

Godine 1892. otvaranjem Privremenog ženskog liceja u Zagrebu ostvaren je veliki pomak u sustavu obrazovanja djevojaka. Licej je bio preteča ženske gimnazije i ujedno prva državna ženska škola u cijeloj Austro-Ugarskoj. Otvoren je zaslugom Marije Jambrišak, čije je ime i danas mnogima nepoznato unatoč tome što njezin portret krasi pročelje jedne zgrade u centru grada. U listopadu 1901. upisane su prve redovite studentice na Mudroslovni fakultet Zagrebačkog sveučilišta. Danas, 120 godina kasnije, situacija se promijenila i žene participiraju u javnom životu grada. No, koji procesi, okolnosti i osobe su zaslužne za prava koja imamo danas?

Vrijedna arhivska zbirka Hrvatskog školskog muzeja skriva neke od odgovora na ovo pitanje. I HŠM i K-zona ulažu dugogodišnje napore u jačanje vidljivosti strašnih žena i njihovih doprinosa društvu. K-zona godinama objavljuje tekstove o ženama na portalu Voxfeminae.net, a u posljednjih nekoliko godina intenzivirala je bavljenje lokalnom ženskom poviješću; primjerice, objavili smo feministički vodič Putevima strašnih žena, koji uključuje tekstove o Mariji Jambrišak, Jagodi Truhelki i Ženskom liceju, a prikupljeno je i puno materijala koji tek treba biti objavljen.

Ovaj projekt stoga predstavlja idealnu priliku da bolje upoznamo povijest vlastitog grada, i to kroz pristupačne umjetničke medije poput stripa i animiranog filma koji se obraćaju svim generacijama.

Projekt se sufinancira kroz Program javnih potreba u kulturi Grada Zagreba.