U ženskom ključu – online masterclass posvećen vokalnim umjetnicama

Foto: Nada Žgank

Edukultura Ganz nove kulture promjene nastavlja s online masterclassovima posvećenim istraživanju, pojačavanju i proširivanju glasovnih istraživanja i ekspresije. Slovenska koreografkinja i vokalna umjetnica Irena Tomažin Zagoričnik 30.11. i 7.12.2020. održat će online masterclass U ženskom ključu namijenjen umjetnicima/cama i istraživačima/cama ženskih glasova i vokalne ekspresije. Naslov se referira na knjigu ogleda i eseja Nadežde Čačinović koja polazi od teze da je rodni pristup u teoriji nužan za razumijevanje povijesti, kulture i umjetnosti.

Prvi dio online putovanja, 30. studenog od 16 do 19 sati, usredotočit će se na kontekst ženskih glasova – tko su one bile i kako (ni)su bile primljene – od drevnih sirena, Trobairitza i Hildegarde Von Bingen, do suvremenih umjetnica, pjesnikinja, izvođačica, plesačica, šamanica poput Katalin Ladik, Sainkho Namtchilak, Simone Forti, Maud Robart. Skicirajući mrežu konteksta u kojem ove žene još uvijek podižu svoje glasove kroz svoj rad, umjetnost i živote, u drugom dijelu masterclassa, 7. prosinca od 17 do 20 sati, Irena će izdvojiti nekoliko osobnih umjetničkih utjecaja i otvoriti vlastiti proces autorskog stvaranja te metodologiju rada.

Irena Tomažin Zagoričnik diplomirala je filozofiju na Sveučilištu u Ljubljani. Djeluje u području kazališta i plesa te eksperimentalne glazbene improvizacije. Surađivala je s mnogim koreografima i kazališnim redateljima u Sloveniji i inozemstvu. Dobitnica je nagrade Zlatna ptica 2006. te nagrada žirija i publike za najbolju predstavu u cjelini na festivalu Gibanica 2015. Članica je benda Borghesia te je kao vokalistica nastupala je na brojnim slovenskim i međunarodnim festivalima.

Za prijave je potrebno poslati kratki info (kratku biografiju i kontakt mobitel) na e-mail: ganznova@gmail.com do nedjelje, 29.11. u ponoć. Poželjno je sudjelovanje na oba termina masterclassa, no programe je moguće pratiti i zasebno, odnosno prijaviti se samo za jedan termin. Masterclass će se odvijati putem Zoom-a, a sudjelovanje je besplatno.


Povezano