Suočavanje s prošlošću kroz umetničke forme: Razgovor s Jasmilom Žbanić

Inicijativa mladih za ljudska prava-Hrvatska i YIHR Srbija u sklopu Škole tranzicijske pravde organiziraju moderirani razgovor s Jasmilom Žbanić otvoren za javnost koji će se održati se u nedjelju, 28. ožujka u 14 sati putem platforme Zoom u virtualnom YIHR.hub-u. Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na link koji se nalazi ispod.

Jasmila Žbanić je redateljica filma “Quo vadis, Aida?” za koji je napisala i scenarij. Film o genocidu u Srebrenici i prvi igrani film na ovu temu je od 93 kandidata ušao među 15 zemalja užeg izbora za nagradu Američke filmske akademije, čije će nominacije biti objavljene 15. ožujka. “Quo vadis, Aida?” nominiran je i u dvije kategorije za nagradu BAFTA, prestižnu filmsku nagradu. Sa Jasmilom će razgovarati o motivaciji i procesu stvaranja filma “Quo vadis Aida?”, podršci koju film ima u postjugoslavenskim zemljama, posebnim izazovima za gledanost filma i promociju onog što problematizira, uzrokovanih pandemijom koronavirusa. Komentirat će neke od ranijih Jasmilinih filmova koji se tiču teme suočavanja sa prošlošću i kakvu društvenu odgovornost nose umjetnički izražaji (s posebnim naglaskom na film) u borbi protiv povijesnog revizionizma, koje su mogućnosti utjecanja na izmjenu negacionističkih politika na području postjugoslavenskih zemalja kada se tematizira genocid u Srebrenici te počinjenje ratnih zločina, koja je perspektiva za život generacija rođenih nakon ratova devedesetih i kako im omogućiti mir u postkonfliktnim društvima. Razgovor u trajanju od jednog sata i trideset minuta uključuje i pitanja iz publike. Prednost pri postavljanju pitanja će imati sudionici i sudionice (učesnici i učesnice) Škole tranzicijske pravde.

Za sudelovanje potrebno je prethodno se prijaviti na poveznicu (linku) u nastavku:

https://zoom.us/webinar/register/WN_7kjrs3SlThWu2fNmAhaydw

Moderirani razgovor s Jasmilom Žbanić odvija se u sklopu Škole tranzicione pravde koju organizuju Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska i Inicijativa mladih za ljudska prava – Srbija uz podršku UNDP (Program Ujedinjenih nacija za razvoj) i UK Government.


Povezano