Radionica “Gdje su žene u arhipelagu Goli?”

Kao dio projekta umjetnice Andreje Kulunčić „Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete“ antropologinja Renata Jambrešić Kirin i feministička teoretičarka Brigita Miloš održat će radionicu u suradnji sa Centrom za napredne studije jugoistočne Europe pri Sveučilištu u Rijeci, putem ZOOM aplikacije, 24. studenog od 14:30 do 16:00.

Radionica „Gdje su žene u arhipelagu Goli?“ zamišljena je kao dijalog između Miloš i Jambrešić Kirin na tragu pitanja „kako feminističke arhivske prakse orodnjuju (nove) historijske narative” (Eichhorn, 2013) te kako digitalni  (svojeglavi i neuredni) ženski arhivi (willful arhive, Ahmed 2014) osmišljavaju i organiziraju isprekidane, zamršene, ciklične, korporalne i premrežene ženske živote. Svaki je arhiv svojevrsno mjesto razlike i/ili isključenja, a (digitalno) preslagivanje jugoslavenskog kulturnog pamćenja redovito izostavlja žensku pri/povijest političkih zatvorenica, žrtava „crvenog terora“.

Radionica će pokazati primjere etičko-estetičkog suočavanja s „nevidljivim“ prostorima bivših ženskih političkih logora na Sv. Grguru i Golom otoku koji uslijed praksi „ruinizacije kasnog kapitalizma“ (Tsing 2015 i  Stoler 2013) postaju mjesto zaborava, nebrige i turističke komodifikacije. Kao što je poentirala Jasna Koteksa, autorica studije Protiv pred-arhivskog mentaliteta (2006), ženski arhivi pokušavaju zahvatiti ženske živote u njihovoj kompleksnosti – „To je pokušaj da se arhivira čitava prošlost, uključujući bol i ideju njegovog rasplitanja“.

Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/86875627774?pwd=elUwbEQ1M21pRzF0Kzhpc1o1ZStJZz09
Meeting ID: 868 7562 7774
Passcode: 504853


Povezano