Radionica feminističke umjetne inteligencije

Radionica feminističke umjetne inteligencije pod nazivom ‘Feminist AI’ austrijske medijske umjetnice i hakerice Stefanie Wuschitz iz Miss Baltazar’s laba održat će se u subotu i nedjelju, 9. i 10. rujna, 2017. u Radioninom labu na adresi Kruge 48/2. Radionica je besplatna!

Radionica ‘Feminist AI’ u fokus stavlja xenofeminizam, kiberfeminizam i feminističku hakersku scenu koje sve zajedno ponekad predstavljaju kontradiktorne koncepte i strategije iz razloga što ih neki koriste za postizanje aktivističkih ciljeva i vidljivosti ili za poboljšanje tehnološke pismenosti, stvaranje vlastitog ili sigurnijeg prostora, upravljanje kolektivnim životom, rad s ne-binarnom perspektivom o spolu i ustaljenom znanju, stvaranja mišljenja o kodu ponašanja ili samoj ideji pravde. U prvom dijelu radionice polaznici će pročitati nekoliko sažetaka o svim tim različitim feminističkim i queer-feminističkim pristupima te dijeliti vlastite misli u kontekstu tehnologije. Tada će polaznici stvoriti praktične predmete i umjetničke prototipove koji izražavaju naše iskustvo i komentare na nedavne događaje u svijetu. Polaznike se moli da donesu svoje računalo.

Stefanie Wuschitz djeluje na intersekcijama instraživanja, umjetnosti i tehnologije s osobitim fokusom na feminističke hakerspaceove, open source tehnologiji i produkciji dijeljenja. Završila MA na programu za interaktivne telekomunikacije TISCH umjetničke škole u New Yorku, te postaje asistentica za digitalnu umjetnost na Sveučilištu Umeå in Švedskoj. 2009. godine osniva feministički hackerspace Mis Baltazar’s Laboratory u Beču koji potiče veću ulogu žena u razvoju tehnologije. Doktorat stiče 2014. godine na temu feminističkih hackerspaceova istraživanjem feminističkih kolektiva i prostora za otvorenu kulturu. Tijekom 2015. radila kao post-doktorandica na Akademiji za primijenjenu umjetnost u Beču, te suorganizirala Open Hardware Summit Europe i uredila publikaciju ‘Openism. Conversations on Open Hardware‘. Od 2015. postaje članica istraživačke grupe na Sveučilištu i Michiganu te radi na post-doktorskom studiju na Sveučilištu za tehnologiju u Beču. Surađuje sa studentima na temama ljudsko-računalne interakcije, informatike, digitalne umjetnosti i na STS temama (science, technology and society). Održala niz radionica na Sveučilištu u Michiganu, Kunsthochschule Kassel, Institute of Contemporary Art Moscow, Bartlett University College London, Shih-Chien University Taipei, Transmediale Berlin, Karlsruhe Institute of Technology, Harvest Works NYCand.

Datum održavanja: 9. i 10. rujna 2017.
Vrijeme održavanja: od 15 do 19 sati prvi dan, drugi dan prema dogovoru s voditeljicom i polaznicima u prijepodnevnim satima
Razina znanja: početnici, srednji nivo i napredni

Prijaviti se možete na e-mail radiona.org@gmail.com do 9. rujna u 14 sati.

Svakako napišite nekoliko rečenica o sebi te navedite razloge prijave. Maksimalan broj polaznika je 10.

Ciljana publika su zainteresirane osobe svih dobi i profesija.

Više informacija:

Facebook event
www.grenzartikel.com/
www.mzbaltazarslaboratory. org
www.riat.ac.at


Povezano