Kreativni kritički laboratorij – Feminističke teorije i prakse

Izvannastavni obrazovni modul Kreativni kritički laboratorij: feminističke teorije i prakse izvodio se od 3. travnja do 8. svibnja 2018. u suradnji Akademije likovnih umjetnosti i Centra za ženske studije iz Zagreba.

Program suradnje bio je namijenjen studenticama i studentima umjetničkih akademija i studija humanističkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a ostvario se u formi predavanja sveučilišnih profesorica i znanstvenica te umjetničkih radionica pod vodstvom istaknutih umjetnica koje su ujedno profesorice na Akademiji likovnih umjetnosti.

U okviru modula analizirali su se i podučavali nosivi tematski sadržaji, epistemološki dosezi i spoznajne ‘intervencije’ feminističkih teorija u suvremena teorijska promišljanja, posebice ona o statusu roda unutar različitih polja suvremenog iskustva, znanstvenih modusa i kulturnih praksi kao i procesa performativnih mapiranja i kritičke imaginacije.

U izvođenju obrazovnog modula, uz interdisciplinarno motrište i interaktivnost kao metodičke spoznajne alatke, koriste se različiti znanstveni pristupi, izvori i područja spoznavanja poput vizualne kulture, lingvistike, socijalne historije, filozofije, kritičke geografije, multimedija, umjetničke prakse, semiotike.

Modul Kreativni kritički laboratorij: Feminističke teorije i prakse ima za cilj dati uvid u osnovne sadržaje, teorijska promišljanja i spoznajne dosege feminističkih teorija u artikulaciji suvremenih društvenih i kulturnih praksi, njihovih rodnih značajki i modusa identificiranja na predlošku raznovrsnog znanstvenog opusa, umjetničkih praksi, interdisciplinarnosti i različitih izvora spoznaje.

Voditeljica modula bila je izv. prof. dr. sc. Leonida Kovač a asistentica Teuta Gatolin.

Detaljan program dostupan je na ovom linku.


Povezano