Izvannastavni obrazovni modul Kreativni kritički laboratorij: Zašto feminizam?

Centar za ženske studije i Akademija dramske umjetnosti organizirali su izvannastavni obrazovni modul pod nazivom Kreativni kritički laboratorij: Zašto feminizam? u periodu od 18.4.2019. do 16.5.2019., u Centru za ženske studije (Dolac 8). Polaznicama i polaznicima za sudjelovanje u programu dodijeljena su po 2 ECTS boda za ovu izvannastavnu aktivnost.

Program predstavlja nastavak modula Kreativni kritički laboratorij: Feminističke teorije i prakse koji je prethodnih godina izvođen u suradnji Akademije likovne umjetnosti i Centra za ženske studije te je usmjeren osnaživanju studentica i studenata za kritičku recepciju kulturnih proizvoda u feminističkom ključu. Fokusirajući se na primjere pozitivne reprezentacije ženskog identiteta u vizualnoj kulturi, program se dotaknuo problematike ženske seksualnosti, neplaćenog kućanskog rada, majčinstva i ženskog seksualnog rada.

Program je bio realiziran u formi gledateljskog kružoka kojeg su vodile teoretičarke i sveučilišne profesorice (Nataša Govedić, Una Bauer, Maša Grdešić) te umjetnice koje su ujedno profesorice na Akademiji dramske umjetnosti (Hana Jušić, Jasna Jasna Žmak). Njegujući vlastite istraživačke interese i specifičan pedagoški pristup, svaka je od autorica odabrala jedan do dva popkulturna proizvoda (film ili seriju) koje su povezale sa odabranim tekstovima s feminističkim predznakom. Gledale su se serije Gilmorice, Girls i The Girlfriend Experince te filmove Wanda, Poor cow i Turn Me On, Goddammit! te raspravljati o perspektivama i izazovima uspostave feminističkog pogleda na pop kulturne proizvode te modusima uspostave feminističkog autorstva u vlastitom istraživačkom i umjetničkom radu.

Voditeljica modula je doc.art. Jasna Jasna Žmak.

Detaljni opis programa nalazi se ovdje.


Povezano