Radionica DRAG izričaja: Queen for a day

Iako se drag kao umjetnički izričaj ili identitetska odrednica javlja od davnina, posebno se razvija u 20. stoljeću, kada je postao sastavni dio kulture i životnog stila gej muškaraca te specifično vezan za mjesta na koja izlazi queer populacija u zapadnim metropolama.

Zadnjih godina drag je postao oblik zabave na nekoliko razina, podjednako za gej i strejt publiku, najčešće u vidu drag queen ili drag king performansa. Upravo je bijeg od stereotipizacije gejeva i lezbijki po mišljenju mnogih glavni uzrok popularnosti drag izričaja.

Nastupi trandži udaraju na rodne norme, pokušavaju reinstalirati normativne rodne identitete te izazivaju tradicionalna društvena uvjerenja po pitanju roda i seksualnosti. 

Na drag radionici demonstrirat će se neke od tehnika drag šminkanja i transformacije spola šminkom, radit će se na konstrukciji drag identiteta na osnovi vizualnog i estetskog te će se poigravati s idejama poqueerivanja svakodnevice kroz drag

Radionicu će voditi članovi i drag performerice House of Flamingo organizacije, koji stoje iza prvoga hrvatskog DRAGram Festivala, a nakon (de)konstrukcije identiteta uslijedit će neformalno druženje, photo shootinglip-synching i zajednički odlazak na koncert PLANNINGTOROCK!

Mjesto&vrijeme: Kostelska 4 (Trešnjevka), 14. studenog, od 18:30 do 21 sat

Pearl, Galaxy Diva i Roxanne Spears

Foto: Matija Peček


Povezano