Objavljeno

Šest žena koje su olakšale put inženjerkama i arhitekticama

U prošlosti je sudjelovanje žena u arhitektonskoj i inženjerskoj praksi i zajednici bio gotovo subverzivan pothvat. U svojoj knjizi Žene od čelika i željeza: 22 inspirativne arhitektice, inženjerke i krajobrazne arhitektice, Anne M. Lewis istražuje povijest žena u tradicionalno muškim zanimanjima i otkriva nove uzore. U nastavku donosimo šest pionirki koje su svojim projektima i inovacijama izmijenile same temelje arhitektonske struke.

Margaret Ingels

Nesuđena arhitektica (zbog neoformljenog studija arhitekture), Margaret Ingels je prva žena s diplomom mehaničkog strojarstva u SAD-u. Radila je na različitim projektima koji su se bavili tadašnjim novim tehnologijama, uključujući i projekte u telekomunikacijskoj tvrtki u Chicagu i odjelu rudarstva. Fascinacija klimatskim uređajima, koji su bili novitet početkom 20. stoljeća, vodi ju do Carrier Lyle Heating and Ventilation Corporation, gdje je sudjelovala u razvoju Anderson – Armspach detektora nečistoća u zraku, koji je postavio industrijski standard za filtriranje zraka, kao i psihrometra, mjerača vlage koji je i danas u upotrebi.

Ellen Biddle Shipman

Iako je oduvijek radila na manjim projektima, prava karijera Ellen Biddle Shipman počinje tek nakon razvoda. Shipman započinje suradnju sa starim prijateljem, arhitektom Charlesom Plattom, no vrlo brzo stvara svoju listu klijenata sa zvučnim imenima, kao što su Ford, Astor i DuPont, te otvara vlastiti ured u New Yorku, gdje zapošljava isključivo dizajnerice. Ellen ili ‘dekanica američke krajobrazne arhitekture’ odgovorna je za preobrazbu percepcije ženskog rada, iz ‘vrtlarenja’ u ‘krajobraznu arhitekturu’. Poznata je po vrtovima kao što su Henry W. Longfellow Place u Cambridgeu, ali i po društvenom angažmanu, zalaganju za javni prostor i kolektivne vrtove tijekom Prvog svjetskog rata.

Emily Warren Roebling

Profesionalan život Emily Warren Roebling bio je nesretan spoj životnih tragedija i prilika. Udajom ulazi u obitelj inženjera. Njezin suprug je Washington Roebling, građevinski inženjer, a svekar John A. Roebling, dizajner revolucionarnog Brooklynskog mosta. Emily i Washington također sudjeluju u projektu te u Parizu istražuju mogućnost korištenja kesona za Brooklynski most, novu tehnologiju koja omogućuje radnicima da postave stupove pod vodom. Nakon što je John obolio od tetanusa uslijed ozljede, Washington preuzima mjesto glavnog inženjera. No, Washington zbog dekompresijske bolesti ostaje prikovan za krevet, zbog čega Emily preuzima projekt i 14 godina djeluje kao glavna inženjerka, paralelno se boreći da Washington ne izgubi zasluge za svoj rad. Emily je bila i prva osoba koja je prešla novi Brooklynski most.

Aine Brazil

Kao potpredsjednica inženjerske tvrtke Thornton Tomasetti, Aine Brazil je bila odgovorna za nadzor revolucionarnih metoda koje su omogućile izgradnju najviših i najosebujnijih svjetskih zgrada i infrastrukturnih projekata. Prije prelaska u Thornton Tomasetti, Aine je radila u inženjerskoj tvrtki Arup gdje je bila glavni građevinski inženjer nebodera na Times Squareu. Aine trenutno radi na grandioznom projektu Hudson Yards, koji će povezati šest gradskih blokova.

Julia Morgan

Julia, građevinarka i arhitektica, ujedno je i jedna od najplodnijih i financijski najuspješnijih arhitekata/ica svog vremena. Iako je najpoznatija po projektu Hearst Castle, velebnom zdanju novinskog magnata Williama Randolpha Hearsta, Morgan je tijekom karijere kreirala 700 zgrada, uključujući i desetine YWCA (World Young Women’s Christian Association) zgrada. Osim toga, razvila je i metode koje koriste armirani beton, u to doba revolucionarni materijal, osobito u Kaliforniji, području sklonom potresima.

Marion Mahony Griffin

Jedna od prvih licenciranih arhitektica u SAD-u, Marion Mahony Griffin je i talentirana umjetnica, ali i prva zaposlenica arhitekta Franka Lloyda Wrighta. Griffin je dizajnirala vitraž panele i namještaj, ali i zgrade, koristeći svoju ​​umjetničku crtu kako bi transformirala područje arhitektonskog projektiranja. Raskošnim akvarelnim skicama, Griffin je razvila stil koji je kasnije preuzeo i proslavio Wright. Sa suprugom, arhitektom Walterom Burley Griffinom, surađivala je 28 godina. Gizmodo


Povezano