Objavljeno

Menstruacija u svemiru – da ili ne

Iako je menstruacija kroz povijest bila jedan od argumenata mnogih znanstvenika zbog kojih žene nisu trebale postati astronautkinje, a isticana je i kao jedan od razloga zrakoplovnih nesreća, danas je prihvaćena kao jednomjesečna neugodnost koja ne umanjuje sposobnost  žena u obavljanju zahtjevnih zadataka pa ni onih svemirskih. Žena je danas u svemiru sve više, no pitamo se kako se nose s menstruacijom.

Ljudsko tijelo se u svemiru mora readaptirati za nova pravila, no ono što se ne mjenja je mjesečni menstrualni ciklus i tok mensturalne krvi koji nije obilježen bestežinskim stanjem jer tijelo poznaje jedan jedini put. Održavanje higijene na Međunarodnoj svemirskoj postaji nije stoga nimalo jednostavno kako zbog ograničene količine vode, tako i zbog otežanih uvjeta promjene higijenskih proizvoda. Dodatni problem je i u vodovodu, odnosno sustavu recikliranja vode koji se koristi za ekstrakciju vode iz urina, a koji nije računao na prisutnost menstrualne krvi.

Razloga za izbjegavanje menstruacije u svemiru mnogo je zbog čega astronautkinje kraće misije koordiniraju sa svojim ciklusom, dok u slučajevima dužeg boravka sve češće posežu za odgodom ili dugotrajnijom obustavom mjesečnog ciklusa, koje i općenito postaje sve učestalije među ženama, a prihvaćaju ga i liječnici/e.

“Sa sve više žena koje putuju u svemir, moramo se osigurati da imaju najnovije informacije o opcijama koje su im dostupne”, izjavila  je dr. Varsha Jain, gostujuća istražiteljica u Centre of Human & Aerospace Physiological Sciences u Londonu i uz  dr. Virginia Wotring (asistentica profesora u Center for Space Medicine)  autorica znanstvenog članka npj Microgravity koji raspravljva o metodama  preskakanja  mjesečnice u svemiru.

Trenutno , postoji nekoliko opcija kod žena koje odluče preskočiti menstruaciju, ali hoće li se te opcije pokazati trajnima tijekom dugih svemirskih letova kao što su na Zemlji ostaje otvoreno pitanje. Za kratke misije, astronautkinje mogu vremenski namjestiti mjesečni ciklus koristeći kontracepcijske pilule, ali za duže misije preskakanje mjesečnica je sigurnija metoda.

Jedan od najuobičajenih načina preskakanja mjesečnice je uzimanje pilule, koja koristi kombinaciju estrogena i progesterona, hormona koji utječu na odgodu menstrualnog ciklusa. Rizik kod uzimanja hormonskih pilula je gubitak gustoće kostiju, proces koji je tijekom letova u svemir ubrzan, što bi moglo pogodovati razvoju osteoporoze i drugih bolesti kostiju u starijoj dobi. Osim toga austronautkinje bi uz sebe morale ponijeti veliku količinu tableta, a njihova stabilnost tijekom dugog vremena u svemiru još nije testirana.

Dugoročni povratni kontraceptivi (LARC), koji uključuju kontracepcijsku spiralu (IUD) i potkožni implant, predstavljaju bolji izbor za astronautkinje. Ova opcija nije pokazala utjecaj na smanjivanje gustoće kostiju, te eliminira dodatini teret tijekom putovanja kao i probleme sa funkcionalnošću i stabilnošću koje nosi pilula. No, još je potrebno istražiti mogućnost izokretanja tih umetaka u tijelu kao rezultata snažne gravitacijske sile koje astronaut/kinja doživljava tokom polijetanja i slijetanja.

Trenutačno su dostupna dva oblika kontracepcijske spirale: jedan koji otpušta malu količinu hormona u tijelo kako bi potisnuo menstrualni ciklus (opcija za letove u svemir), te drugi koji obustavlja trudnoću otpuštanjem iona bakra, ali ne obustavlja mjesečnicu kod žena. 

Potkožni implanti rade na sličan način kao spirale, no za razliku od spirale, koja je umetnuta u maternicu, implanti se umeću ispod kože, obično na nadlaktici kako ne bi predstavljali smetnju ženskoj odjeći, a time ne bi smjeli predstavljati probleme ni u posebnim svemirskim odijelima. 

Obje metode trebaju vremena kako bi počele efikasno djelovati u odgodi mjesečnice, a astronautkinje koje se odluče za LARC bi ih trebale ugraditi najmanje jednu i pol ili dvije godine prije misije.

Nijedna od opcija ne remeti sposobnost astronautkinje da ispuni svoje dužnosti na misiji, zaključili su istražitelji. Ove opcije potrebno je dodatno istražiti zbog čega unatoč slobodi izbora pojedine metode odgode menstruacije, ukoliko tako nešto želi, astronautkinja u obzir mora uzeti rizike. HuffingtonPost


Povezano