Objavljeno

Glazbenici/ice koji su kršili rodne norme

Potaknuti preispitivanjem rodnih uloga u novom albumu grupe Knife Shaking the Habitual, koja se od početka karijere usko veže uz teme feminizma i transrodnosti, američki online magazin Flavorwire objavio je listu nezaboravnih modnih izričaja u glazbi koji tijekom godina prkose rodnim normama.

Na listi se nalaze neki već dobro poznati umjetnici poput Princea, koji je sam sebe opisao stihom „ja nisam žena, ja nisam muškarac, ja sam nešto što ti nikada nećeš razumjeti“, i Davida Bowieja koji je osim po glazbi poznat i po čestim dramatičnim promjenama stila, u vrijeme kada se takvo izražavanje tumačilo kao izraz bunta.

Osim poznatih muškaraca, na listi su se našle i Grace Jones, možda jedna od najpoznatijih androgenih umjetnica,ali i Lady Gaga koja je svojim neobičnim i eklektičnim stilom izazvala brojne polemike.

k. d. lang također je našla svoje mjesto na listi. Osim glazbene i glumačke karijere, Lang je poznata po aktivizmu i borbi za brojne ciljeve, između ostalog LGBT prava i prava životinja.

Također su navedeni i Brian Molko, pjevač poznatog benda Placebo, Laurie Anderson, eksperimentalna glazbenica, spisateljica i izumiteljica, Nicky Wire, basist rock benda Manic Street Preachers, dobro poznati Kurt Cobain, frontman Nirvane, Vince Neil, pjevač heavy metal benda Mötley Crüe te jedan manje poznati njemački avangardni glazbenik Klaus Nomi, koji je svoje mjesto na listi zaslužio svojim zanimljivim scenskim nastupom.

Taj fenomen, poznat kao gender bending, najprisutniji je bio 80-ih godina, a njegov vjerojatno najpoznatiji primjer je pjevač Boy George.

Očito je da su androgenost i gender bending već dugo sastavni dio pop kulture, iako neki istupi još uvijek uspijevaju šokirati javnost. Navedeni umjetnici uspjeli su kroz svoj osobni stil i modu ukazati na problematiku rodne klasifikacije i time povećati razinu razumijevanja u javnosti. [N.Š.]

Lady Gaga i Laurie Anderson

Prince, Klaus Nomi i David Bowie

Nicky Wire, Curt Cobain i Grace Jones


Povezano