Objavljeno

Biciklizmom za ženska prava u 400 dana

Nedugo nakon diplome, četiri prijateljice iz djetinjstva jednoglasno su se složile o tome koji će biti njihov prvi projekt u ‘odraslom životu’. Sophie van Hoof, Monique van der Veeken, Carlijn Bettink i Lidewij Ponjee odlučile su svoje vrijeme i energiju posvetiti promociji ženskih prava i rodne jednakosti u Nizozemskoj, ali i drugim dijelovima svijeta.

Četvorka je osmislila projekt Ride 4 Women’s Rights (R4WR), ambicioznu biciklističku rutu od Jakarte do Nizozemske koju će proći na dva bicikla s ‘tandem sjedalima’ i to za 400 dana.

Tijekom svog putovanja proći će kroz sjeveroistočnu i sjevernu Aziju te istočnu Europu, sveukupno 22 zemlje te istraživati položaj žena u svakoj od njih. Kambodža, Laos, Burma, Nepal, Indija, Iran, balkanske zemlje ili Gruzija, samo su neke od zemalja kroz koje će probiciklirati.

„Naš glavni cilj je podići svijest o ženskim pravima, ali i potaknuti ljude da razmisle o vlastitom životu. Mi smo imale mogućnost obrazovanja i slobodu da donosimo vlastite životne odluke. Želimo takav život svakoj ženi na svijetu“, istaknula je Ponjee.

U zemljama koje će posjetiti sudjelovat će u projektima neprofitnih organizacija Plan International i Care International, ali i pokrenuti vlastite projekte i događanja. Primjerice, u Nepalu će organizirati žensku biciklističku turu te razgovarati s učenicima/ama i članovima/icama zajednice, kako bi upoznale njihovu perspektivu i upile njihove životne priče.

Impresije s putovanja svaki će se tjedan objavljivati na njihovom blogu, internetskoj stranici, Facebook stranici i YouTubeu. Ponjee je istaknula da je dokumentacija cijelog procesa ključna za njihovu misiju jer omogućuje onima koji nisu svjesni položaja žena u drugim krajevima temeljit uvid. JakartaPost


Povezano