THIS IS BALLROOM / OVO JE BALLROOM

r. Juru & Vitã
Brazil / 2024. / dokumentarni / 92′
Jezik: portugalski / hrvatski titl

U Rio de Janeiru i njegovim predgrađima, LGBTQIAPN++ mladi rekreiraju ball kulturu pod vlastitim uvjetima. Ovo je portret drama, voguinga, shadea, 50 godina nakon početka ball kulture u New Yorku, Rio gori!

Evocirajući kultni film Paris Is Burning, ovaj performativni dokumentarac nas vodi kroz užarene noći  ballroom natjecanja, ali i svakodnevne živote umjetnika/ca i članova/ica ball zajednice.

Ovaj film, koji je imao svjetsku premijeru na CPH:DOX-u ove godine, poziva publiku da zaroni u brazilsku ballroom scenu. Ballroom je kultura afričke dijaspore koja se pojavila se u New Yorku 1970-tih, a u Riju se nastavlja danas, na vrlo brazilski način. Queer obitelji okupljaju se u svojim kućama s majkama i očevima, sastajući se u opuštenom okruženju. Natječu se međusobno u kategorijama plesa, ljepote i izvedbe, a svi žele Veliku nagradu. Međutim, kako bliže upoznajemo zajednicu, vidimo da postoje rivalstva i sukobi. Napetosti oko rodnih identiteta i rasizma odjekuju unutar zajednice, ali i na balovima. 

Vitã i Jurua, režiseri/ke, su i sam/ei dio ballroom scene, a This Is Ballroom insajderski je pogled u svijet ball kulture. Svoju zajednicu prikazuju kao mjesto okupljanja i slavlja, ali i prostor u kojem nekada znaju zaiskriti neslaganja.


Povezano