GRANDMAMAUNTSISTERCAT

r: Zuza Banasińska
Nizozemska, Poljska / 2024. / dokumentarni / 23′
Jezik: poljski

Sastavljen od arhivskih materijala Studija obrazovnog filma u Łódźu, film govori o matrijarhalnoj obitelji kroz oči djeteta koje se bori s reprodukcijom ideoloških i reprezentacijskih sustava. Izvorno nastale kao didaktičko i propagandno sredstvo u komunističkoj Poljskoj, snimke su prenamijenjene u mjesto autofiktivne memorije, a njihov znanstveni registar pomaknut je prema tretiranju samih slika kao uzoraka.

Mitološka sslavenska vještica, Baba Jaga, zamišljena je kao prapovijesna božica iz vremena matrijarhata. Ova transformacija izaziva slojevita razmišljanja o srodstvu i identitetu dok dijete, kroz čiju vizuru promatramo, manevrira kroz binarne rodne uloge. Žene iz obitelji nalaze dom u arhivu, uključene u proces stvaranja sebe i svijeta koji transformira često seksističke i antropocentrične slike u alate slobode i otpora.

Film je svjetsku premijeru imao na na ovogodišnjem Berlinaleu, gdje je osvojio nagradu Teddy za najbolji kratki film koja se dodjeljuje filmovima koji komuniciraju queer teme, potičući više tolerancije, prihvaćanja i solidarnosti u društvu.


Povezano