A MOVEMENT AGAINST THE TRANSPARENCY OF THE STARS OF THE SEAS

r. Esy Casey
SAD, Filipini / 2022. / dokumentarni / 31′
Jezik: filipinski, engleski / filipinski, engleski titl

Svaki dan 12 zrakoplova polijeće s Filipina prevozeći radnike/ce migrante, većinom žene, koje napuštaju svoje domove kako bi se brinule o obiteljima drugih ljudi diljem svijeta. Jednom kada stignu, skrivene u tuđim domovima, nezaštićene su od strane zakona.

Za svoj scenarij Esy Casey razgovarala je s mnogim filipinskim ženama koje su bile žrtve trgovine ljudima na ovaj način. Ona naglašava njihove priče plesovima oko kipa Santo Niño, kojeg je otocima 1521. poklonio Magellan, koji je potom pokrenuo svjetsku trgovinu svilom i porculanom. Ovih dana, najtraženiji filipinski proizvod je njega koju pružaju radnice.

Na podijeljenom platnu, tehnikom split screena,  prikazuju se dva svijeta na dva jezika. Dijalog, koji se istovremeno govori na cebuanskom i engleskom jeziku, podijeljen je između desne i lijeve osobe. Jedna od žena kaže da se i ona osjeća podijeljenom na dvoje: između osobe od mesa i one od piksela — njezina vlastita djeca kod kuće vide je samo kao sliku na telefonu. Ovaj vizualno dojmljiv film omogućuje vam uspostavljanje veza između mjesta, vremena i kultura, između modernog ropstva i neokolonijalizma.


Povezano