Lejla Talić i Matea Popov: Veze bezVeze

Psihoterapeutkinje Lejla Talić i Matea Popov vode tribinu na temu ispunjavajućih queer veza, odnosa i partnerstva i svega što im može stati na put

Vjerujemo da ste, kao i mi, kroz svoje odrastanje u odnosima s drugim ljudima i kroz kulturu općenito čuli mnoge priče o tome što je normalno u partnerskim odnosima i kako trebaju izgledati. Moguće je da ste u brojne od tih priča i povjerovali, posebno ako ste ih čuli kao djeca. 

Primjerice, bajka o toj jednoj jedinstvenoj partnerici s kojom shvaćamo smisao života. Taj partner zbog kojeg netko mijenja čitavu svoju osobnost i napokon postaje bolja osoba. Duge veze u kojima ljudi bez obzira što radili postaju samo cimeri. Skripte o tome kako seks treba izgledati, te koje faze odnos mora slijediti da bi bio dobar…Kultura nam obiluje pričama i savjetima o tome kako odnose napraviti kvalitetnima, no te priče često nisu ni blizu onome što nam stvarno može pomoći u tome da izgradimo odnose kakve želimo. Na ovoj tribini planiramo započeti razgovor o tome što zaista stoji iza romantičnih, učestalo patrijarhalnih bajki, te kako izgraditi svoj put kada shvatimo da one za nas ne funkcioniraju. 

Heteroseksualni skript veoma je jasan oko toga koje faze odnos treba slijediti te koliko koja treba trajati kako bismo bili zadovoljni. Odrastajući u heteronormativnom društvu kao queer osobe i sami smo neizbježno pod utjecajem tih priča i vjerovanja. Međutim, i u queer zajednici postoje za nasspecifične priče i mitovi o tome kako se tipični odnosi odvijaju, te vjerovanja koja nam, ako ih preuzmemo, mogu jako ograničiti ili čak onemogućiti zadovoljstvo odnosima. Kada vjerujemo u priču da naše veze ne mogu uspjeti, da je nužno da seksa (posebno u lezbijskim vezama) nakon nekog vremena više nema, da zbog svojih trauma nikada nećemo biti sretni u odnosima, da će nas druga osoba sigurno ugušiti, da nema smisla ni pokušavati mijenjati komunikaciju, tada ta vjerovanja oblikuju naše ponašanje, a onda nažalost veoma lako mogu postati i naša stvarnost. 

Ako ste kao i mi čuli stereotipne tvrdnje o queer odnosima, ako ste čuli „gejevi su takvi“ ili „to je normalno, takve su ti lezbe“, pozivamo vas da zajedno s nama propitate ta uvjerenja te da razgovaramo o tome kako da nam odnosi budu ispunjeni zadovoljstvom i mjesto gdje uživamo u svom identitetu. 

Ako vas zanimaju naša razmišljanja o ovim temama i pitanjima ili samo želite razgovarati o  vezama i seksualnosti u sigurnom okruženju, pridružite nam se na tribini!


Matea Popov je psihologinja i geštalt psihoterapeutkinja.

Lejla Talić je psihologinja i akreditirana kongitivno-bihevioralna terapeutkinja.


Povezano