Monika Herceg: radionica poezije o znanstvenicama

Emmy Emmy
Je li te hranila matematika tih sedam godina
kad su muškarci uzimali iz tvog mozga
Nikad plativši

(Lovostaj, 2019.)

Koliko znamo o našim prethodnicama u znanosti i jesmo li svjesne u kojoj su mjeri zadužile ne samo književnu, već i znanstvenu povijest?

Na ovim radionicama proći ćemo povijest ženskog djelovanja u znanstvenim sferama od stare Grčke pa do danas, osvrćući se ponajviše na biografije žena kao točke borbe za ravnopravnost, ali i njihova velika, a nerijetko zanemarena znanstvena otkrića.

Radionica je zamišljena kao kratki hod kroz povijest na kojem će nas voditeljica Monika Herceg provesti kroz različita polja istraživanja u kojima su žene radile kroz cijelu povijest, ali i kao intenzivna radionica pisanja poezije na kojoj ćemo uz bitne motive vezane uz znanstvenice stvarati i poeziju o njima. 

Poezija je polje igre koje je apsolutno otvoreno bilo kakvim temama, a kroz ove radionice pokušat ćemo ga vidjeti i kao način stvaranja malih dijaloga ili spomenika našim prethodnicama, od liječnica i matematičarki do biologinja i fizičarki.

Radionica će se odvijati u Šesnaestici (Ozaljska 16) u sljedećim terminima:

  • subota, 7. svibnja 10:00 – 12:00
  • subota, 14. svibnja 10:00 – 12:00
  • subota, 21. svibnja 10:00 – 12:00

Broj mjesta je ograničen, a prijaviti se možete na tihana@voxfeminae.net uz napomenu “Za radionicu poezije” do 5. svibnja. U prijavi je potrebno navesti ime i prezime, kontakt telefon i kratko motivacijsko pismo o tome zašto se prijavljujete na ovu radionicu i imate li prethodnog iskustva s pisanjem poezije. Prijavom se obvezujete na sudjelovanje na sva tri termina radionice!


Monika Herceg rođena je 1990. u Sisku. Godine 2017. dobila je nagradu Goran za mlade pjesnike za najbolji debitantski neobjavljeni rukopis Početne koordinate. Knjiga je objavljena 2018. godine i nagrađena Kvirinovom nagradom za mlade pjesnike, nagradom Fran Galović, nagradom Slavić za najbolji prvijenac i međunarodnom nagradom Mostovi struge. Godine 2018. dobila je nagradu Na vrh jezika za najbolji neobjavljeni rukopis, a knjiga naslova Lovostaj objavljena je 2019. Osvojila je drugu nagradu na međunarodnom natječaju za poeziju Castello di Duino 2016. i prvu nagradu na regionalnom natječaju Bal u Elemiru 2017., nagradu Lapis Histriae 2019. i prvu nagradu na natječaju Biber 2019. za najbolju priču. Članica je uredništva časopisa Poezija Hrvatskog društva pisaca i urednica u istoimenoj biblioteci. Pjesme su joj objavljene u različitim časopisima i prevedene na desetak jezika. Sudjeluje u europskoj pjesničkoj platformi Versopolis, u okviru koje su joj objavljene knjige prevedenog izbora iz poezije u Austriji i Litvi. Radi kao urednica u izdavačkoj kući Fraktura i studira fiziku na Sveučilištu u Rijeci.


Povezano