Fierce Women Award – dodjela nagrada i otvorenje 16. VFF-a + izvedba MAR

Ilustracija: Orla Bird

Portal Voxfeminae.net i društveno poduzeće Fierce Women po treći put organiziraju dodjelu nagrada za strašne žene godine. Proslava stvaralaštva i postignuća žena održat će se u srijedu, 4. svibnja, s početkom u 18h u Uraniji (Kvaternikov trg 3/3, Zagreb). 

Tada će javno biti predstavljeno pet strašnih žena i heroina koje su dale značajan doprinos za rodnu ravnopravnost, pravednost i socijalnu pravdu u Hrvatskoj u protekom razdoblju. Ovim događajem ujedno se najavljuju aktivnosti nadolazećeg šesnaestog Vox Feminae Festivala, koji će se kroz mjesec svibanj odvijati na više zagrebačkih lokacija.

Dodjela nagrada za strašne žene godine nastavak je na dugogodišnje aktivnosti udruge K-zona, koja kroz portal Voxfeminae.net, Vox Feminae Festival te društvenu igru ‘Fierce Women’ već više od desetljeća radi na istraživanju, bilježenju i širenju znanja o postignućima žena u područjima kulture, politike, ljudskih prava, umjetnosti, znanosti i feminizma. 

Na adrese udruge i uredništva portala krajem 2021. pristigle su nominacije za preko 80 iznimnih pojedinki i organizacija koje su dale značajan doprinos borbi za rodnu ravnopravnost i socijalnu pravdu u Hrvatskoj. Prijedloge građanki i građana evaluirao je žiri udruge K-zona.

Na događaj su pozvane sve nominirane žene, a s pet dobitnica koje će biti javno otkrivene na samom događaju razgovore će voditi članice uredništva Voxfeminae.net i udruge K-zona: Tihana Bertek, Marino Sorel i Noah Kraljević. Prisutnima će se ispred K-zone obratiti Gabrijela Ivanov, suosnivačica društvenog poduzeća ‘Fierce Women’. Dodjela nagrada prilika je da se valorizira, popularizira i u fokus javnosti još jednom stavi djelovanje i postignuća svih nominiranih. 

Dodjela nagrade za strašne žene godine ujedno je nastavak djelovanja K-zone u sferi podizanja vidljivosti stvaralaštva i znanja o postignućima žena diljem svijeta. Događaj se odvija u sklopu zajedničkih aktivnosti partnerica Mreže kreativnih rodnih praksi jugoistočne Europe, od kojih su slovenski Mesto žensk i beogradski BeFem također održali dodjelu nagrada za strašne žene godine u svojim lokalnim sredinama. 


U popratnom programu dodjele nagrada, pred publiku, u suradnji s kolektivom Živ Žar Žur dovodimo Marinu Elezović MAR.

Glazbeno putovanje počinje s 10 godina kad prvi put uzima gitaru u ruke slušajući stare Elvisove rockabilly hitove, a već s 15 godina počinje svirati na cesti i putovati po razno raznim gradovima. Od svoje šesnaeste piše autorske pjesme pod utjecajem raznih žanrova i izvođača kao sto su Fleetwood Mac, Florence And The Machine, Neil Young, Jeff Buckley,
Ryan Adams, Jake Bugg, Eddie Vedder…

Prvi album ‘Calling out’ snimila je s osamnaest godina s producentom, aranžerom i vrsnim umjetnikom Bebe Na Vole a.k.a. Adamom Semijalcem. ‘Calling Out’ i glazba MAR je indie folk s vrlo melankoličnim i nostalgičnim ugođajem.

Od 2019. živi i radi u Londonu gdje ostvaruje brojne suradnje i svira po Londonskim pubovima. Tamo nastaje i ‘On The Border’ cover album američkih tradicionalnih pjesama. Trenutno boravi u Zagrebu, radi na izdavanju i promociji novog albuma, a i dalje ju je moguće čuti na ulicama grada.


Događaj i aktivnosti iz projekta sufinancira se sredstvima Zaklade Kultura Nova, Ministarstva kulture te Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba. Organizacijsku i logističku podršku pruža Kino Urania.


Napomena: Pozivamo predstavnike/ce medija, novinare i novinarke, koje su zainteresirani/e za praćenje ovog događaja i razgovore s dobitnicama nagrade da nam se obrate putem mejla karla@haiku-communications.com.


Povezano