Filmski program u Kinu Europa u petak, 28. svibnja

Red Pill / Crvena pilula

r: Tonya Pinkins

SAD / 2021. / igrani film / 87’

Uoči izbora 2020. godine, šestero progresivaca ulazi u crvenu zemlju naoružani srcem, humorom i naivnošću, ali ono što im je stvarno potrebno je teška artiljerija. Unatoč snažnim znakovima upozorenja – kojih je Cassandra (Pinkins) veoma svjesna – grupa se usredotočuje na svoje pobjedonosne snove o izlasku na glasanje. Njihovi snovi o izglasavanju brzo se ruše – smrt je njihov konačni glasački listić.

Tonya Pinkins

Tonya Pinkins je glumica i redateljica s brojnim nagradama, a gostovala je u devet brodvejskih predstava, brojnim off-Broadway predstavama i TV serijama. The League of Professional Theater Women je 2020. godine Tonyi dodijelila Rachel Crothers Leadership Award i Franky Award za izvanredan utjecaj na suvremeno kazalište i izvedbe. Tonya je osvojila nagrade Tony, OBIE, Drama Desk, Out Critics Circle, Garland, LA Drama Critics, 3 Lortel, Audelco, Monarch, NAACP Theatre, Stage Raw, Alfred Drake i Clarence Derwent Awards. Tonya je otvorena aktivistica koja je dospjela u New York Times zbog toga što je ismijavala samu sebe. Tonya je autorica knjige Get Over Yourself: How to Drop the Drama and Claim the Life You Deserve.


Nagrade:

  • Barcelona Planet Film Festival 2021: Nagrada za najboljeg glumca i glumicu
  • European Cinematography Awards (ECA) 2021: Nominacija za March Award
  • Five Continents International Film Festival 2021: Nagrada za: Najbolju redateljicu, najbolju glumicu, najbolji scenarij, najbolji dizajn zvuka, najbolji sporedni glumac, najbolja grupna izvedba, najbolji teror film, najbolji VFX film

The Devil’s Throat / Đavolje grlo

r: Gabriela García Rivas

Meksiko / 2020. / igrani film / 13’

Postoji špilja koja je percipirana kao “jama bez dna”. Lokalci vjeruju da pukotina doseže vrata pakla. Na taj način Vrag dolazi na Zemlju i širi svoje zlo, zaštićen mrakom. Jednog dana u školi, Danielovi kolege ga izazovu da u sumrak uđe u špilju. Naoružan svetom vodicom, Daniel dolazi na dogovor; ovo je priča o tome kako je Daniel upoznao Vraga.

Gabriela García Rivas

Gabriela García Rivas (Meksiko) diplomirala je filmsku režiju na Centro de Capacitación Cinematográfica. Režirala je tri kratka filma. Njeni uradci prikazani su na nekoliko festivala u Meksiku i šire, poput Guanajuato International Film Festival (GIFF), Lakino Latin American Film Festival, Ícaro Festival Internacional de Cine en Centroamérica itd. Njen debitantski film Silence is Welcome (2019.) bio je dio konkurencije za nagradu Mezcal na Guadalajara International Film Festival.

Nagrade:

  • WorldFest-Houston International Film Festival 2020: Silver Remy nagrada, Najbolji kratki film u kategoriji fantasy/horror
  • Festival Internacional de Cine de Morelia 2020: Najbolji kratki film
  • Festival de Cine Latinoamericano de La Plata FESAALP 2020: Najbolji kratki film

Daniel

r: Claire van Beek

Novi Zeland / 2019. / igrani film / 19’

Mlada novakinja u izoliranom samostanu suočena je s iznenadnom željom da istraži svoje seksualno ja nakon susreta s gušterom plavog jezika.

Claire van Beek

Claire van Beek nova je filmašica s Novog Zelanda koja se snažno usredotočuje na režiju izvedbe i priče žena. Diplomirala je na Toi Whakaari: NZ dramskoj školi, kao prvostupnica izvođačkih umjetnosti. Claire je u nekom trenu radila na brojnim reklamama, te se preselila u Los Angeles. Nakon povratka na Novi Zeland, počela se baviti filmom te je režirala kratke filmove, uključujući Claytal Attraction koji je osvojio nagradu za najbolju animaciju NZ na 48 Hour Film Awards. Otputovala je u Oregon 2018. godine kako bi surađivala s Debrom Granik (Winter’s Bone) na njenom najnovijem filmu Leave No Trace. Otkako je režirala svoj kratki film Daniel – kojeg je uredio oskarovac John Gilbert (Gospodar prstenova, Hacksaw Ridge) – Claire razvija svoje igrane filmove.

Stormchaser / Lovkinja na oluje

r: Gretl Claggett

SAD / 2019. / igrani film / 27’

Sve što je Bonnie ikad željela je loviti tornada sa svojim ocem, no snovi s vremenom umiru. Sad je postala druga vrsta lovkinje na oluje – vrebajući potencijalne kupce za zaštitne krovove i vrata u slučaju oluje za svog karizmatičnog šefa Flipa Smytha; okultnu očinsku figuru i njegovom plemenu mladih prodavača. Maskirajući to kao “tough love”, Flip javno ponižava Bonnie i njezinog asistenta te ujedno i jedinog kolegu, Dona Stuckeya.

Gretl Claggett

Gretl Claggett je redateljica i spisateljica posvećena kazivanju jedinstvenih priča koje odražavaju trenutne dileme, ali su bezvremenske – priče koje zabavljaju i kataliziraju razgovore koji mogu transformirati kulture. Smatrajući se doživotnom učenicom, Gretl voli podučavati i mentorirati pojedince i timove – nadahnjujući studente i suradnike da rade najbolje što mogu. Gretl je 2020. režirala 3 epizode kratkometražne indie komične serije. Trenutno piše memoare i razvija dugometražnu crnu komediju plus epizodni metafizički triler. 

Nagrade:

  • Williamsburg Independent Film Festival 2019: Nagrada za najbolju režiju, najbolju kinematografiju i najbolju glumicu u kategoriji drame
  • New York Cinematography Awards (NYCA) 2020: Nagrada za najbolju režiju
  • Global Shorts Winner 2019: Nagrada za izvrsnost

Sudjelujte u filmskom programu na platformi kinoeuropa.hr.

Aktivnost se održava u sklopu projekta WoW: Women on Women, kojeg sufinanciraju Kreativna Europa i Zaklada Kultura Nova.


Povezano