Katarina Juvančić: Što uspavanka budi?

Uspavanke. Jednostavne pjesme koje se obično koriste da se uspavaju ili umire djeca, odrasli i životinje, s kojom želimo smiriti druge ili sebe. Ova naočigled jednostavna pjesma otkriva komplesnost društvenih i intimnih veza te emocija onih koje ju izvode ili kome je namijenjena.

Autorica, antropologinja i istraživačica tradicionalnih uspavanki Katarina Juvančić će govoriti o podjednako općem i skrivenom oko uspavanki, tabuiziranim značenjima i praksama pjevanja uspavanki te spavanja nekad i danas. Istovremeno, dotaknuti će se i uspavanki u ovom vremenu neizvjesnosti i društvenog distanciranja. Što uspavanke koje se prenose s koljena na koljeno govore o društvu nekad i danas? Kako artikulraju naše veze, intimu, i poziciju žene u društvu nekad i danas? O kome govore uspavanke? Kako i iznad svega kome se obraćaju? Što budi glas koji pjeva u mraku?

Dodatno, doznat ćemo kako stvarati i njegovati dodir, glas, bliskost u vrijeme bez fizičkog kontakta i distanciranosti.

Predavanje će se održati online na engleskom jeziku u utorak, 19. svibnja u 18h, putem Zoom webinara na ovoj poveznici:

https://zoom.us/j/99385095235


Antropologinja i kantautorica Katarina Juvančić istražuje uspavake, urednica je istraživanja o uspavankama u Sloveniji (2005.), autorica brojnih znanstvenih istraživanja i članaka o uspavankama u domovini i inozemstvu te 2 albuma uspavani: ‘Al’ že spiš? ali Kako uspavamo v Sloveniji’ (‘Are You Already Sleeping? Or How We Sleep in Slovenia’) (2006.) te ‘Uspavanka v meni: Pesmi z delavnic uspavank’ (‘Lullaby in Me: Songs from Lullaby Workshops’) (2018.). Više od desetljeća održava radionice uspavanki u Slovenji, Velikoj Britaniji, Austriji, Srbiji i Portugalu. Priprema treći studijski album uspavanki (za odrasle) pod nazivom ‘Težkonočnice’.

Kao istraživačica glazbe sudjelovala je u brojnim znanstvenim skupovima diljem SAD-a i Europe, a kao kantautorica proputovala Europu i Aziju. Zajedno sa glazbenikom i producentom Dejanom Lapanjom izdala je tri albuma ženskih priča ‘Selivke’ (2012.), ‘Hope’s Beautiful Daughters’ (2014.) i ‘Intermediate’ (2017.). 

Osnivačica je i koordinatorica ‘Women in Music – Loud Initiative’, koja je posvećena povećanju vidljivosti glazbenica. S jednakim žarom posvećena je istraživanju uspavanki kroz Lullaby Lab.


Povezano