Four Voices: Lezbijska četvrt | WoW program

Suzana Tratnik, Nataša Sukič, Kristina Hočevar i Vesna Liponik su autorice, autane lezbijke i aktivistkinje okupljene oko godišnjeg programa festivala Lezbijska četvrt (Lezbična četrt) u Ljubljani, Slovenija.

2019. osnovale su kolektiv Four Voices kako bi istraživale lezbijsko pismo i njegovo mjesto u tzv. “univerzalnoj literaturi” u kojoj prevladavaju bijeli cis muškarci. Svoje djelovanje predstavile su u Gay’s The Word Bookshop in London u Londonu u listopadu 2019.

Na 14. Vox Feminae Festivalu kolektiv Four Voices predstavit će situaciju s L(GBT+) literaturom i uspjehom lezbijskih autorica u Sloveniji. Zašto je važno razgovarati o ovoj vrsti književnosti bez straha od getoizacije? Kakva je prisutnost i budućnost regionalne lezbijske literature? Prezentacija će uključivati četiri kratka čitanja na slovenskom jeziku uz projekciju prijevoda na engleskom jeziku. 

Sudjeluju: Suzana Tratnik, Vesna Liponik, Kristina Hočevar, Nataša Sukič uz moderaciju Antonele Marušić. Razgovor će se održati online putem Zoom webinara u četvrtak, 14. svibnja, u 21h. Pratite na ovoj poveznici:

https://zoom.us/j/99559065275


Suzana Tratnik (rođ. 1963.) diplomirala je sociologiju a magistrirala rodnu antropologiju. Autorica je, prevoditeljka, izdavačica, lezbijska aktivistkinja od 1987. i producentica LGBT filmskog festivala. Objavila je sedam zbirki kratkih priča, četiri romana, radijsku monodramu, i dva znanstvena rada: jedan o lezbijskom pokretu u Sloveniji, a drugi o lezbijskoj literaturi; kao i memoare. Dobitnica je nagrade za literaturu fundacije Prešeren 2007., nagrade Novo mesto za najbolju kratku fikciju 2017. te nagrade Desetnica za najbolji roman za mlade 2018. Njene knjige i kratke priče prevedene su na više od dvadeset jezika.

Nataša Sukič (rođ. 1962.) je su-osnivačica prve lezbijske grupe u bivšoj Jugoslaviji i istočnoj Europi – SKUC-LL (1987.) te dugogodišnja lezbijska aktivistkinja, momentalno članica kolektiva i festivala Lezbijska četvrt. Također je DJ-ica i prva autana lezbijka zastupnica u slovenskom parlamentu. Kao spisateljica debitirala je 2005. svojom zbirkom kratkih priča ‘Desperadosi in nomadi’, koju je pratila zbirka kratkih priča ‘Otroci nočnih rož’ (2008.), inače nominirana za nagradu Dnevnik Fabula. Napisala je romane: ‘Molji živijo v prahu’ (2010.), potom ‘Kino’ (2013.) koji je dospio u top deset romana u izboru za nagradu Kresnik te ‘Piknik’ (2015.) koji je bio finalist iste nagrade. 2018. objavila je ‘Bazen’ koji je također dospio na top listu Kresnik.

Vesna Liponik (rođ. 1993.) je studentica postdiplomskog studija komparativne književnosti, teorije i slovenskog jezika u Ljubljani. Piše i prevodi svoja djela (‘Idiot’, ‘Literatura’, ‘Dialogi’, ‘Apokalipsa’, ‘mosaik22’, itd.). Radovi su joj prevedeni na srpski, njemački, mađarski i engleski jezik. Zbirka poezije ‘Roko razje’ je objavljena 2019. Članica je festivala Lezbijska četvrt i radi za društvo za zaštitu prava životinja For the Animals!

Kristina Hočevar (rođ. 1977.) je pjesnikinja sa bakalaureatom iz slovenskog jezika i književnosti te opće lingvistike. Autorica je šest zbirki poezije. Dobitnica je nagrade Zlata ptica za treću zbirku poezije ‘Repki’ (2008.), dok je njena peta knjiga ‘Na zobeh aluminij, na ustnicah kreda’ (2012.) dobitnica nagrade Jenko koju dodjeljuje Udruženje slovenskih pisaca. 2014. Zavod Gulag objavio je art knjigu poezije koja je kombinirala njena djela i originalne ilustracije Gorazda Krnca. Djeluje uz društvo pjesnika okupljenih oko platforme Versopolis. Pjesme su joj objavljene u mnogim antologijama te prevedene na 15 jezika. Uz Tomaža O. Rousa bavi se istraživanjem tišine u zvucima kaotičnog glazbeno-poetskog performansa.


Aktivnost se održava u sklopu projekta WoW: Women on Women, kojeg sufinanciraju Kreativna Europa i Zaklada Kultura Nova.

Povezano