Dugine obitelji: Nepodobni

Ivo Šegota i Mladen Kožić životno su partnerstvo sklopili prije nešto više od četiri godine. Kada su se odlučili na udomljavanje djeteta, naišli su na prepreke.

Iako su u Hrvatskoj na snazi zakoni koji izjednačavaju prava životnih partnera s bračnim parovima, Zakon o udomiteljstvu izostavlja životne partnere kao moguće udomitelje. Unatoč izgledima koji im nisu naklonjeni, Ivo i Mladen ne odustaju od svoje borbe.

Uz projekciju kratkog dokumentarnog filma ‘Nepodobni’ (r. Antonio Penić i Sara Kekuš) održat će se razgovor s protagonistima Ivom i Mladenom, u moderaciji koordinatora udruge Dugine obitelji Daniela Martinovića. Godinu dana nakon objave dokumentarca, Ivo i Mladen uspjeli su dobiti pozitivnu presudu Upravnog suda vezanu za svoj status udomitelja – ali ni taj događaj nije protekao bez problema. Što nam slijedi dalje, kako presuda Ustavnog suda koji je potvrdio diskriminaciju istospolnih parova koji žele biti udomitelji utječe na živote duginih obitelji u Hrvatskoj te više o raznim drugim izazovima s kojima se susreću istospolni parovi s djecom saznat ćemo tijekom razgovora nakon filma. 

Razgovor će se održati online u četvrtak, 15. svibnja, u 18h, putem Zoom webinara i ove poveznice:

https://zoom.us/j/98977839596

Foto: privatna arhiva

Dugine obitelji okupljaju LGBTIQ* parove i pojedince koji imaju djecu, žele imati djecu ili se samo žele informirati o izazovima i lijepim stranama planiranja obitelji. Prvi put okupile su se kao neformalna grupa 2012. godine, a 2017. godine registrirana je udruga koja je u svega par godina podignula vidljivost duginih obitelji i učinila važne pomake u zaštiti prava istospolnih parova u hrvatskom društvu. Aktivnosti i druženja Duginih obitelji redovito se organiziraju i dalje.


Povezano