Panel: Stanje prava zatvorenica u hrvatskom pravosudnom sustavu

Život žena zatvorenica u Hrvatskoj i problemi s kojima se susreću dosad je nedovoljno analiziran. Cilj panela “Stanje prava zatvorenica u hrvatskom pravosudnom sustavu” je umrežiti stručnjake i stručnjakinje kako bi se zajednički ubuduće angažirali u rješavanju ovog neprepoznatog problema.

Panel će pokrenuti raspravu među ključnim akterima, institucijama, pravobraniteljstvima, organizacijama civilnoga društva i medijima, o stanju prava zatvorenica u hrvatskom pravosudnom sustavu te o posebnim izazovima s kojima se susreću žene zatvorenice u postupku suđenja, izvršenja kazne zatvora, probacijskog nadzora i resocijalizacije.

Sudjeluju: Ivana Zanze (RODA), Ksenija Ivenčnik Blažević (voditeljica Odjela tretmana zatvorenica kaznionice u Požegi), Dijana Todosiev (Ministarstvo pravosuđa, Uprava za kazneno pravo i probaciju), Višnja Ljubičić (Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova), Đurđa Petran (Centar za socijalnu skrb Zagreb), odvjetnica Ljubica Matijević Vrsaljko i novinarka Matea Grgurinović.

Raspravu moderira Ivana Baltić.

Panelu će se pridružiti Luiza Bouharaoua iz udruge Skribonauti, koja je provela uspješan projekt tzv. biblioterapije među zatvorenicama, te fotografkinja Marina Paulenka, koja će iznijeti vlastita iskustva boravka u zatvoru za vrijeme umjetničkog projekta te dokumentiranja života zatvorenica.


Povezano