Promocija filma “Jezik, rod i spol” Danijele Stanojević

Jezik, rod i spol kreće iz “administrativne sitnice” koja jezično ne zadovoljava rodnu stvarnost, priča se polako gradira i otkriva kako ustvari administracija ne prepoznaje , a time i ne priznaje postojanje roda izvan muškog. Pravi zaplet i drama nastaju kada je u pitanju transrodna osoba, te administrativna definicija njenog postojanja i mogućnosti ostvarivanja vlastitih prava na rad, život, zdravlje…

Film prikazuje kroz svakodnevnu stvarnost kršenje ljudskih prava, te kako se mi prilagođavamo administraciji koja je ovdje u ulozi “to je tako definirano” umjesto da je administracija primjenjiva i prilagođena stvarnom životu.

Film je nastao kao završni rad studiranja Danijele Stanojević na Ženskim studijima. Kroz ovaj dugogodišnji aktivistički rad i ljubav prema jeziku, autorica filma pokušala je uz mentorske smjernice feminističke lingvistkinje Rade Borić propitati apsurnost naše svakodnevnice.

U isto vrijeme Noah Pintarić, koautor filma, napravio je veliki iskorak, te je u procesu promjene roda, osnovao udrugu Trans Aid koja je pokrenula velike promjene po pitanju trans osoba u Hrvatskoj.


Povezano