Filmovi Signe Baumane

Signe Baumane rođena je 1964. u Latviji, 1987. dobila je sina, a završila filozofiju u Moskvi dvije godine poslije, kada je i počela raditi u animacijskom studiju u Rigi. 1991. debitirala je sa 2-minutnim filmom ‘Vještica i krava’ kao scenaristica, umjetnica i redateljica. Nakon nekoliko filmova preselila se 1995. u New York gdje je radila na filmovima Billa Plymptona do 2000. godine.

Baumane je inicirala i vodila sa Patrickom Smithom i Billom Plymptonom  Square Footage Films, grupu njujorških nezavisnih  animatora koji su sami objavljivali i distribuirali DVD-ove svojih radova. Radila je ilustracije za dječje knjige, Utne Reader, napravila brojne nagrađivanje animirane filmove od 1998. naovamo, a 2005. postala je i članicom Američke filmske akademije.

“Kada ne mislim o filmu, mislim o seksu. Svakih 10 sekundi. Imam osjećaj da mi je glava pre blizu genitalijama”, izjavila je Baumane jednom prilikom. Tako nije čudno da je dosta njenih filmova seksualne tematike. U filmu Natasha, usamljena kućanica nalazi usisavač koji je efektivan poput muškarca. U Five F__king Fables odsječena princezina glava oralno zadovoljava muškarca dok pas izvodi kunilingus, penisi dolaze u svim veličinama, bojama i oblicima, a erotsko cvijeće Georgije O’Keefe dobiva potpuno novo značenje.

Baumane je osvježavajuće otvorena i iskrena, a njena seksualnost je izravna. Njena djela nikad ne prelaze u šok radi šoka, kako su kritičari znali tvrditi, a ženska seksualnost je samo jedna od njenih ponavljajućih tema. U 6 filmova tako obrađuje strah od zubara.

Baumane je najača pak u područu alegorije, a u filmu Woman njen izričaj evoluirao je od dražesno nemirnog do izuzetno suptilnog i majstorskog.

Projekcije animiranih filmova Signe Baumane održati će se u četvrtak u 20h i petak u 23h.


Povezano