Filmovi Mirande July

Ako ste prerasli idole, ne događa vam se više često onaj osjećaj uskomešanog divljenja koji čini da se pluća malo stegnu kad otkrijemo posebne ljude. Ipak, rudimenti tog osjećaja katkad preživljavaju – tako se taj osjećaj vrlo lako može pojaviti kada otkrijete radove američke redateljice, spisateljice i multimedijalne umjetnice Mirande July (1974). Njeno najpoznatije djelo je njen prvi dugometražni film ‘Ti i ja i svi koje znamo’ za koji je sama napisala scenarij i u kojemu glumi konceptualnu umjetnicu željnu profesionalne afirmacije i ljubavi.

Malo dublje zaronivši u njen opus postaje jasno da onaj gotovo umobolni šarm junakinje, topla poetičnost humorne drame i izvitoperena seksualnost nisu bili slučajni ni jednokratni: njima je obilježen čitav opus Mirande July, koji obuhvaća niz kratkih filmova, video performansa, multimedijalnih projekata i priča. Tako će  na Vox Feminae festivalu u četvrtak 1.10. u 22h biti prikazana njena četiri kratka filma.

O svojim radovima kaže: “Ne trudim se stvoriti čudne stvari, priče, filmove. Trudim se, ustvari, stvoriti smislene stvari. Koje će istovremeno biti nove, svježe. Trudim se svakim radom pomalo odškrinuti vrata u nove prostore – a to je zadatak svih umjetnika, zar ne? Možda sam ja samo više od drugih autora zainteresirana za iznenađenja… To je vjerojatno zato što sam oduvijek bila pomalo šoumen, zato što sam i u privatnom životu zabavljačica. Ne mogu podnijeti da se netko pored mene dosađuje.”


Povezano