Filmovi Barbare Hammer

Barbara Hammer vizualna je umjetnica koja prvenstveno koristi film i video u svrhu eksperimentalnog i vremenski nelinearnog rada koji uključuje performance, instalacije te digitalnu fotografiju. Prihvaća kritičnu i formalnu kompleksnost te na taj način promovira aktivnu i angažiranu publiku. Tematski, njen je rad destrukcija filma koji često žene promatra kao objekte ili ih ograničava. Rad Barbare Hammer pretvara ta nevidljiva tijela i povijest u vidljivo. Kao lezbijska umjetnica, pronalazi malo postojećih predstavnica, pa je stavila lezbijski život na prazno platno, ostavljajući tako kulturni dokument za buduće generacije. Iza sebe ima preko 80 filmskih i video ostvarenja.

Trenutačno Hammer je intenzivno zabrinuta globalnim ratovima kao i vlastitim starenjem te zdravstenim problemima. Dijagnoza raka jajnika 2006. godine promijenila je njen svijet, pa trenutano završava fazu trogodišnje remisije onoga što se danas naziva kroničnom bolešću. “Moram učiniti vidljivom ovu strašnu bolest koja se često krivo dijagnosticira kao ženski problem te ignorira od strane medicinske profesije. Vratila sam se svojim eksperimantalnim korijenima da bih napravila osobni film koji putuje samnom kroz moje kemoterapije u velike otvorene prostore Zapada.” Tako je film ‘Horse is Not a Metaphor’ koji će biti prikazan na festivalu dobitnik Teddy nagrade za najbolji kratki film na ovogodišnjem Berlinaleu.

Hummer radi i na arhiviranju vlastitog rada kako i njena vlastita prošlost ne bi postala nevidljivom. “Provjerila sam stanje originalnih elemenata filma te organizirala njihova spremišta. Okvirno sam organizirala papire u kutije po desetljećima. Moram nanovo isprintati neke rane filmove koji su se s vremenom istrošili i napraviti bazu podataka za svaki dio materijala. Moja arhiva je bogata ženskom poviješću i eksperimentalnim filmom. Ona mora biti organizirana te postati dostupna drugima.”

U njenom nastojanju prenošenja svoje inspiracije i vještina trenutačno radi novi eksperimantalni film ‘Generations’ o mentorstvu i suradnji s mnogo mlađim filmskim umjetnicima.

Raspored projekcija i više o filmovima:
Četvrtak 1.10. u 21h:
DIVING WOMEN OF JEJU-DO, A HORSE IS NOT A METAPHOR

Dokumentarac o izumirućoj tradiciji o ženama sa korejskog otoka Jeju-do koje već stotinama godina rone na dah te sakupljaju školjke, hobotnice i morske ježeve koje kasnije prodaju.


Petak, 2.10. u 22h:
THE FEMALE CLOSET, NO NO NOOKY T.V.

Za suvremeno lezbijsko zastupništvo, “ormar” je bio (i ostao) jedno od najspornijih i najkompliciranijih institucija u čitavoj lezbijskoj povijesti. Film donosi kulturološko istraživanje i uvid u “ornmarni” i ne-tako “ormarni” život tri umjetnice: Alice Austen, Hannah Höch i Nicole Eisenman. NO NO NOOKY T.V., 12′, 1987. Koristeći 16mm Bolex i Amiga kompjuter, svoju seksualnost te uspoređuje to sa percepcijom ženske seksualnosti od strane muškarca.


Subota, 3.10. u 23h:
OUR TRIP, LOVE OTHER

1920-ih nadrealistična umjetnica Claude Cahun i Marcel Moore oživjeli su u ovom hibridnom dokumentarcu. Lezbijke i polusestre, rodno stopljene umjetnice živile su i radile zajedno cijeli život. Heroično su pružale otpor nacističkoj okupaciji Jersey Islea tijekom Drugog svjetskog rata, no na poslijetku su zatočene i osuđene na smrt. Barbara Hammer pridonosi filmu koristeći energične fotografije, arhivske snimke, dramatične interludije od “pronađenog Cahun zapisa” te jedinstvenim intervjuima stanovnika Jersey Islanda koji su poznavali “sestre”.


Povezano