Anna Vasof: Kardiograf / Eksplozivni govor / Stvarajući valove / Stakleni zid

Anna Vasof: Cardiograph | Kardiograf (AT, 2018.) 1’40 / Explosive Speech | Eksplozivni govor (AT, 2017.) 2’ / Shaping Waves | Stvarajući valove (AT, 2018.) 1’45 / Glass Wall | Stakleni zid (AT, 2017.) 2’07

Razotkrivanje tajne (animiranog) filma i očuvanje njegove čarolije i moći u filmovima Anne Vasof odvijaju se u isto vrijeme.

U Staklenom zidu autorica postavlja niz fotografija iza naslaganih staklenih cigli, što gledateljice kroz njezinu kameru vide kao jedan kadar. Time pokazuje kako nastaje pokret, a ubrzo se otkriva da se zabilježeni niz pokreta sastoji od poslagivanja pojedinačnih kadrova.

U filmu Stvarajući valove Anna raspodjeljuje plave papire koje zatim skupina ljudi gužva i raznosi. Montirani jedan za drugim, papiri tvore različite valove.

U Eksplozivnom govoru novogodišnje prskalice ugurane su u glinena usta, počinju se dimiti te eksplodiraju.

U filmu Kardiograf autorica usmjerava povećalo prema kardiogramu u ritmu vlastitog srca. Na taj način pokazuje ne samo “dovršenu” iluziju, koju prepoznajemo kao stop-motion animaciju (koju ona naziva non-stop stop-motion), već i nastanak pokretne slike, koju uvijek uprizoruje performativno kao protagonistkinja filma, ozbiljnošću koja se može mjeriti jedino s onom znanstvenika koji izvodi eksperiment u laboratoriju.

Osim toga, Anna koristi naslove filmova, koji su često predvidljivi i shematski, kao da su najnormalnija stvar na svijetu. Dolazi do izvrtanja percepcije stvarnosti: apsurdno postaje novo normalno Nužno se zapitamo je li upravo naš “normalan” svakodnevni život, koji se sastoji od nebrojenih rutinskih (govornih) činova, najapsurdniji od svega?

Pogledaj film!


Povezano