Nike i Adidas sve više troše na nogometaše, a potplaćuju radnice koje im šivaju dresove

Adidas i Nike među najvećim su sponzorima Svjetskog nogometnog prvenstva: sponzoriraju 22 od ukupno 32 momčadi, ali tisućama radnica koje im šivaju dresove plaćaju minimalac.

U najnovijem izvješću Foul Play, objavljenom 11. lipnja, Clean Clothes Campaign i Ethique sur l'etiquette otkrili su kako su radnice koje izrađuju odjeću za Adidas i Nike potplaćene iako spomenuti brendovi potpisuju multimilijunske ugovore.

Perforacije 2018 u Zagrebu

Nakon Dubrovnika, Splita i Rijeke, program Perforacija stiže i u Zagreb. Otvaranje će se održati u četvrtak 28.6.2018. u 21 sat predstavljanjem site specific rada Ivana Lušičića Liika inspiriranog praznim prostorom Hale 5 (iza Tehničkog muzeja Nikola Tesla). Dan poslije, 29.6.2018., festival seli u Zagrebački Plesni Centar i SC Zagreb, u Teatar ITD, gdje nastavlja s programom sve do 3.7.2018.

Nacionalna smotra znakovnog jezika ZnakoFest 2018.

U četvrtak, 28. lipnja 2018. godine u 18 sati Savez Dodir poziva vas u Hotel Panorama (Trg Krešimira Ćosića 9) na 15. nacionalnu smotru znakovnog jezika ZnakoFest 2018.

Na događaju u sklopu Međunarodnoga tjedna Helen Keller, tjedna svjesnosti o gluhosljepoći, polaznici Dodirova tečaja natjecat će se u poznavanju znakovnog jezika, a uz izvorne govornike znakovnog jezika iz cijele Hrvatske prikazat će priče, pjesme i skečeve na znakovnom jeziku te promicati njegove posebnosti, lingvističke i kulturne vrijednosti.

Novozelandska premijerka ušla u povijest kao druga žena koja je rodila za vrijeme mandata

Jacinda Ardern, premijerka Novog Zelanda, rodila je djevojčicu 21. lipnja i tako postala druga žena koja je rodila tijekom obnašanja vlasti. Prvi put to se dogodilo prije gotovo trideset godina, kad je tadašnja pakistanska premijerka Benazir Bhutto postala majka za vrijeme svojeg mandata.

Novosti o rođenju kćerke novozelandska premijerka objavila je na svojem Facebook profilu. Na porodiljinom dopustu bit će idućih šest tjedana, nakon čega će se vratiti svojim uobičajenim dužnostima, dok će njezin partner Carke Gayfi uzeti očinski dopust i brinuti se o djetetu.

Večer animacije - Chintis Lundgren, retrospektiva

U srijedu, 27.6.2018. u 19h U Kinu Tuškanac u goste nam dolazi estonsko-hrvatska redateljica i animatorica Chintis Lundgren s kojom će o radu na animiranom filmu razgovarati filmska kritičarka Višnja Vukašinović.

Projekcija se sastoji od animiranih filmova, video spotova, najava i teasera, a traje oko 38 minuta. U programu su i dva diljem svijeta prikazivana i višestruko nagrađivana filma: Život s Hermanom H. Rottom iz 2015. i Manivald iz 2017. godine.

EGSO nagrada za razvoj civilnoga društva 2018. - Identiteti, europske vrijednosti i kulturna baština u Europi

Cilj nagrade za razvoj civilnoga društva Europskog gospodarskog i socijalnog odbora je nagraditi i ohrabriti konkretne inicijative i postignuća organizacija civilnoga društva i pojedinaca koji su ostvarili značajan doprinos u promicanju europskog identiteta i integracije. Opći cilj nagrade je podizanje svijesti o značajnom doprinosu koje organizacije civilnoga društva i pojedinci mogu napraviti u stvaranju europskog identiteta i građanstva, promovirajući zajedničke vrijednosti koje jačaju i pridonose europskoj integraciji.

Transrodnost uklonjena s popisa mentalnih bolesti Svjetske zdravstvene organizacije

Svjetska zdravstvena organizacija izdala je novu verziju Međunarodne klasifikacije bolesti (ICD-11), u kojoj je transrodnost uklonjena iz poglavlja „Poremećaji ličnosti i ponašanja odraslih“. To je povijesno postignuće za koje se globalna trans zajednica borila godinama.

U dokument je dodano novo poglavlje o seksualnom zdravlju, koje sadrži dijagnozu „rodni nesklad“ u kojem se opisuje stanje osobe čiji se rodni identitet ne podudara sa spolom pripisanim osobi pri rođenju.

Commonfareov Poziv za priče: Napišite priču i sudjelujte na festivalu u Italiji!

Commonfare.net je objavio prvi poziv za Zajedničke priče! Podijelite svoje ideje o tome što vas znači 'dobro' društvo, a ako vaša priča bude odabrana, Commonfare će vas poslati na nevjerojatan festival Santarcangelo u Santarcangelo di Romagna, koji se održava u Italiji od 12. do 15. srpnja 2018., kao blogera/icu Commonfare.net. Prijave traju do 25. lipnja 2018. godine.

Commonfare.net je platforma osmišljena za informiranje, poticanje i povezivanje ljudi diljem Europe u zamišljanju i stvaranju pravednijeg društva utemeljenog na solidarnosti građana, općem dobru i društvenoj pravdi. Ova platforma je u nastajanju i postat će ono što članovi Commonfare-a stvore od nje.

Dubravka Ugrešić u Booksi

U utorak, 26. lipnja u 19 sati u Književnom klubu Booksa gostovat će Dubravka Ugrešić s kojom će razgovarati književna kritičarka Katarina Luketić.

Dubravka Ugrešić u Booksu dolazi desetak dana nakon što je njezin roman Lisica (Fraktura, 2017) dobio nagradu Tportala za najbolji roman godine, odnosno dvije i pol godine nakon izdavanja njezine Karaoke kulture (Multimedijalni institut i Kulturtreger/Booksa, 2015).

TIFFxInstagram festival kratkih filmova najavio isključivo ženski žiri

Festival kratkih filmova TIFFxInstagram održava se već treći put, a ove je godine posebno posvećen promoviranju rodne ravnopravnosti. Ne samo što će stručni žiri činiti isključivo žene, već se uvodi i nova nagrada – Share Her Journey Prize.

Ovogodišnja komisija zasad uključuje: Ammu Asante, redateljicu i ambasadoricu Share Her Journey nagrade, April Reign, autoricu i kreatoricu #oscarssowhite, Aliciu Malone, voditeljicu na TCM-u i FimStruck, Awkwafinu, repericu, komičarku i glumicu iz Oceanovih 8, te Sarain Fox, aktivistkinju, umjetnicu i glumicu. Preostale članice žirija bit će poznate za nekoliko tjedana.

Lit link festival u Zagrebu

Lit link festival - ili Književna karika – u subotu 30.6. u Močvari s početkom u 18.00h predstavlja američke i hrvatske pisce i spisateljice te američke urednike, izdavače i druge gošće. Ovaj književni maraton alternativnog tona sa sjajnom postavom američkih i hrvatskih autora i autorica te drugim gostima, književna je fešta – uz ponešto glazbe – koja je najbolji uvod za sva vaša planirana ljetna čitanja.

Naučite stvoriti arhitekturu glasovnog asistenta s Women Techmakers Croatia

Radionica izrade glasovnog asistenta održat će se u ponedjeljak, 25. lipnja od 16-20 sati u prekrasnom Art Parku Zagreb. Radionicu vodi Adi Mazor Kario, viša stručnjakinja za UX, Product i Voice dizajner. Sudjelovanje je ograničeno na 40 osoba, a kaucija za sudjelovanje je 70 kuna. 

Dizajn sprint je radionica koja će vas upoznati s odgovarima na kritična pitanja vezana za proizvodnju Glasovnog Softwarea kroz dizajn, izradu prototipova i testiranje. U ovoj praktičnoj i dinamičnoj radionici surađivat će se u malim grupama i naučiti kako pretvoriti ideju u prirodan, zabavan i privlačan razgovor između korisnika i glasovnog asistenta.

Subscribe to this RSS feed