Objavljeno

Žene u tehnologiji na Arduino dayu u Zagrebu

Arduino zajednica svake godine 1. travnja diljem svijeta obilježava svoj rođendan raznovrsnim događanjima koja spajaju tehnologiju i kreativnost. Ove godine taj cjelodnevni događaj u Zagrebu organiziraju Mikrotron i HUB385. Sudjelovanje je besplatno, a cijeli program će se održati u prostoru HUB385 u Petračićevoj 4.

Arduino day namijenjen je povezivanju ljubitelja/ica open source platforme, a ujedno posjetiteljima/cama kroz brojna predavanja, radionice nagradne igre i razne vrste izlaganja demonstrira pozitivno djelovanje na razvoj tehnologije u Hrvatskoj.

Posebno je zanimljivo što će se u sklopu Arduino daya održati i panel ‘Žene u tehnologiji’, na kojemu gostuju doc. dr. sc. Ana Sović Križić (FER), doc. dr. sc. Anamari Nakić (FER), Tihana Petričević (Merrida), Željka Babić i Deborah Hustić (radiona.org). Panel moderira Tina Fišić iz tvrtke Mikrotron, koja je ujedno i osnivačica Women in Tech Croatia.

Fišić smatra kako se žene u Hrvatskoj generalno obeshrabruje da se uključe u tech industriju. “U srednjoj školi redovno zafrkavaju cure na mehanici, strojarstvu, robotici… Zafrkavanje je jedna stvar, ali kad je netko u godinama u kojima je osjetljiv na riječi drugih ljudi, takva demotivacija je presudna pri odabiru fakulteta. Na programerskim fakultetima još donekle ima djevojaka (čak 23% – što je super), međutim na robotici i mehanici ih gotovo uopće nema.”

U našem društvu ukorijenjeno je zastarjelo mišljenje kako je rad u tech industriji ‘muški posao’. Međutim, Fišić ističe kako se hardverski posao ne svodi na rad s teškim metalnim strojevima, već na senzore, kontrolore i napajanja koja u današnje vrijeme zauzimaju manje prostora od prosječnog laptopa. Osim toga, posebno problematičnim smatra i nedovoljnu prisutnost informatike u osnovnim i srednjim školama.

Tina Fišić s BadBorgovim cyber gadgetom / Foto: Jasmin Peco

“S obzirom na to da u Hrvatskoj 70 % škola nema informatičko znanje, slaviti Arduino Day je baš simbolično. Danas koristimo mobitele s kojima preko google mapsa možemo locirati i pogledati nečiju kuću ili poslati svoju lokaciju nekome na drugom kraju svijeta. Djeca u vrtiću imaju smartphone u rukama, igraju play station, roditelji ih na prvi dan škole voze u automobilu koji ima parkirne senzore i pišti… Svakodnevno smo okruženi tehnologijom, a nismo educirani o njoj. Ljudi se požele educirati, a bahato je i ponižavajuće da se mladima danas to ne omogućuje u klasičnom obrazovnom sustavu.”

Zbog toga će se na Arduino day-u, među ostalim, održati i radionice namijenjene upravo djeci. Radionice vode Albert Gajšak, karlovački maturant i tvorac edukativne igraće konzole MAKERbuino, Matija Srbić iz startupa Juvo – Home Friend te Josip Ricov. Odrasli će moći prisustvovati radionicama 3D scana i 3D printa za koje će se pobrinuti Martina Grgić (Smart Lumies) i Antonio Pranjić.

Albert Gajšak

Osim spomenutog panela o ženama u tehnologiji tu su i zanimljiva predavanja poput onoga Miroslava Marka Bače na temu što se sve može s Arduinom, ali i poticanju inovatorstva u obrazovnom sustavu. Duje Roje i Josip Balić iz solinske tvrtke Include, poznatoj po proizvodnji pametnih klupa, govorit će o primjeni Arduina u IoT-u.

Na panelu o open source kulturi govorit će Željko Krnjajić (HROBOS), Duje Roje (Include), Marijo Blažević (državni prvak u 3D modeliranju), Tomislav Preksavec (Mikrotron).

Posjetitelji/ce će također imati priliku razgledati izložbu Arduino projekata.

Nove Mikrotronove projekte i tech gadgete možete pratiti putem DIY kits web shop stranice.

 

Cjelodnevni raspored možete pronaći ovdje, a više informacija o Arduino dayu u Zagrebu možete potražiti na službenim stranicama ili na Facebook stranici događanja. [E.H.] / Netokracija

Povezano