Objavljeno

Žene koje su služile kao utješna nagrada japanskim vojnicima u potrazi za pravdom

Oko 200 tisuća djevojčica i žena iz Južne Koreje, Indonezije i dijelova Kine, za vrijeme Drugog svjetskog rata je bilo oteto i idvedeno u vojne bordele u kojima su bile prisiljene služiti japanskim vojnicima kao seksualne robinje. Danas ih je svega 50 živo, a njih deset prijeti tužbom u iznosu od 20 milijuna dolara ukoliko Japan ne istupi s odgovarajućim priznanjem zločina i isprikom žrtvama.

Comfort women, žene otete kako bi za vrijeme Drugog svjetskog rata bile na raspolaganju japanskim vojnicima, tek su 1993. godine dobile ispriku i priznanje odgovornosti Japana za pretrpljene zločine poznato kao Kono Statement. Kono Statement je rezultat aktivizma feminističkih skupina, otkrivanja dokaza i hrabosti Kim Hak-sun, prve žrtve koja je javno progovorila o zločinima. Iako je dokument utemeljen na dokazima te se smatra službenom isprikom, priča je 1993. godine bila daleko od gotove.

Japanski premijer Shinzō Abe je 2006. godine na sebe navukao bijes izjavivši kako nema dokaza da je japanska vlada koristila prisilu ili na bilo koji način bila uključena u slučaj s comfort women. Abe je izjavom diskreditirao mnoge mučne ispovijesti i iskustva te je ignorirajući dokaze žrtvama prolongirao traumu i nanio nepovratnu štetu.

Kono Statement je i danas predmet različitih analiza i kritika japanskih nacionalista i konzervativaca koji smatraju kako su žene u bordelima bile prostitutke koje su tu boravile svojom voljom, a da su bordeli bili isključivo u vlasništvu privatnika.

Iako Južna Koreja smatra kako Japan nije u potpunosti priznao odgovornost niti se iskupio za počinjene užase, Japan tvrdi kako je šteta nadomještena već 1965. godine kada je kao rezultat dogovora bio dužan isplatiti Južnoj Koreji 800 milijuna dolara u obliku različitih novčanih potpora.

S obzirom na to da je svaki legalni pokušaj da se izbore za pravdu u Južnoj Koreji i Japanu propao, comfort women su odlučile sa svojim slučajem otići sve do američkog suda. Kim Bok-Dong, 89-godišnjakinja na čelu žena koje planiraju tužbu smatra kako bi čast žrtava bila očuvana kada bi se japanska vlada službeno i iskreno ispričala za zločine koje su počinili njihovi preci.

“Nikad nisam željela biti utjeha (eng. comfort) tim muškarcima, izraz comfort women je izmišljen od strane Japana. Bila sam oteta iz obiteljskog doma kao djevojčica. Moje pravo na sreću, udaju, obitelj, sve mi je bilo oduzeto”, s gorčinom se osvrnula Yong Soo Lee, jedna od otetih žena. [I.A.] ViceNews


Povezano