Objavljeno

Žen – promocija albuma Jantar

Odličan bend Žen, s kojim smo nedavno napravili/e i intervju, dolazi u zagrebačku Tvornicu kulture u subotu 24. listopada, a koncert je ujedno promocija novog hvaljenog albuma Jantar.

Audio-vizualni četveročlani bend Žen osnovan je 2009. u Zagrebu, a u svom radu kombiniraju kompleksne aranžmane s bogatim vizualima te tako stvaraju potpuno autentično psy indie rock iskustvo. Žen se poigravaju i seciraju rodne stereotipe, te povezuju granice audio-vizualnih umjetnosti, zazivaju putovanje kroz vokalne harmonije koje su uronjene u progresivnu simbiozu gitare, bassa, bubnjeva i synthova. Ako ih se želi žanrovski definirati, možemo reći da rade kompleksni oblik indie-rocka pod utjecajem raznih žanrova, od post-rocka, shoegazea, math-rocka, vintage synthwavea i eksperimentalne elektronske glazbe.

Njihov debitantski album I onda je sve počelo iz 2013. izdan je za austrijsku Unrecords etiketu te ih je odveo na europsku turneju na kojoj su nastupale u klubovima od Slovenije do Švedske. Na domaćem terenu zaredali su se koncerti u regiji, odlične svirke uživo priskrbile su im vojsku fanova, a debitantski uradak kritika smatra jednim od najboljih glazbenih izdanja te godine. 

Kraj kolovoza ove godine donosi i novo izdanje, a album Jantar, također u izdanju Unrecords etikete, već je pobrao brojne pohvale. “Jantar” je dostupan na bandcamp stranici benda, sadrži osam pjesama, a novi uradak je najavljen singlom “Kraj početak” za koji je snimljen i video spot.

https://www.youtube.com/watch?v=AsJPEmTtC6c

I ovo izdanje donosi specifičan, slojevit i kompleksan zvuk koji je teško žanrovski definirati, a kreće se u smjeru dream popa, post-rocka, syntha, te poigravanje s rodnim ulogama, ali i emotivne, metaforične tekstove. “Jantar” kritika već svrstava u najbolje albume 2015. godine, nazivajući ga i remek djelom. Već je sada kristalno jasno da Žen imaju još jedan odličan album, a prava prilika da ga čujete uživo bit će u Tvornici kulture.

Recenziju albuma možete pročitati ovdje.

Više  informacija o koncertu potražite ovdje.

Povezano