Objavljeno

Zelena Močvara

Zelena akcija u suradnji s Klubom Močvara poziva vas 17.10. u Klub Močvara na “Zelenu Močvaru” – cjelodnevni zabavni događaj povodom Međunarodnog dana hrane, koji promovira održivo življenje. U sklopu događaja organizira se sajam lokalnih proizvoda, izložba te koncert. Svi događaji su besplatni!

Glavna tema Zelene Močvare je pitanje hrane – promovira se kupovanje lokalno uzgojene hrane koja ima niski ugljični otisak i koja nije prešla nebrojene kilometre kako bi došla do konzumenata. Često se danas susrećemo npr. s češnjakom koji je uvezen iz Kine, što znači da je proputovao skoro pola svijeta do Hrvatske. Takvi i slični proizvodi, osim što su štetni za okoliš, često nisu niti zdravi zbog prljave metode transporta, raznih pesticida i drugih kemikalija koje se nalaze u njima. U isto vrijeme postoje mali i srednji proizvođači u Hrvatskoj koji svoje proizvode ne mogu plasirati jer ne mogu konkurirati distributivnim lancima velikih kompanija niti cijenama koje postavljaju uvoznici.

Osim toga, pokušavamo podignuti svijest konzumenata o hrani iz supermarketa. Hrana koja je uvezena iz zemalja u razvoju, tzv. ‘trećeg svijeta’, postiže na našem tržištu tako nisku cijenu jer su uvjeti pod kojim je proizvedena izrazito loši, kako za sam proizvod, tako i za proizvođača. Hrana se uglavnom kupuje po izrazito niskim cijenama zbog monopola na otkup kojeg supermarketi postižu u nerazvijenim zemljama, čime se eksploatira proizvođača te mu se time ugrožava egzistenciju i mogućnosti da prehrani sebe i svoju obitelj. Zbog toga je cilj europske kampanje „Supply Cha!nge“ (hrv. „Opskrbi promjenu“), u sklopu koje se radi ovaj događaj, stvaranje svijesti među konzumentima o kršenju ljudskih prava proizvođača hrane u zemljama u razvoju kako bi se stvorio pritisak na supermarkete da promjene svoje prakse te da se prakse kupovine takvih proizvoda bolje reguliraju, u korist eksploatiranih proizvođača.

Zelena akcija je dio inicijative „Dobrodošli“ te će se cijeli dan skupljati novčane donacije za potporu direktnom radu na terenu s izbjeglicama u Slavoniji te daljnjim aktivnostima incijative. Iz Zelene akcije kažu kako je pomoć ljudima u nevolji osnova solidarnosti i održivosti društva.


Povezano