Objavljeno

Zelena akcija pokreće kampanju “Tjedan bez plastike”

Zelena akcija, kao članica svjetskog Break Free From Plastic pokreta, povodom Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica (3.7.) organizira “tjedan bez plastike”, od 2.7. do 6.7.2018.

U sklopu tjedna održat će se mnoštvo aktivnosti s ciljem edukacije građana_ki o štetnosti jednokratnih plastičnih materijala za okoliš i društvo, s ciljem promocije održivih i dostupnih alternativa te s ciljem utjecanja na nositelje vlasti kako bi unaprijedili legislativu čime bi se smanjila proizvodnja i potrošnja štetnih plastičnih materijala.

Jednokratni plastični materijali poput plastičnih vrećica, boca, slamki, plastičnih pakiranja, štapića za uši te posudica, tanjura i pribora za jelo, danas su najveći zagađivač okoliša, godišnje ubijaju velik broj morskih životinja i ptica te stotinama godina zagađuju naša mora, tlo i pitku vodu.

To je neodrživ odnos prema okolišu i društvu, što je napokon prepoznala i EU nedavnim donošenjem Strategije za borbu protiv plastike te predlaganjem EU Direktive o jednokratnoj plastici. Sukladno tome, u Hrvatskoj će se, primjerice, do 2025. potrošnja plastičnih vrećica morati smanjiti za 10x u odnosu na danas, a postoje i brojne druge obaveze smanjenja jednokratnih plastičnih materijela koje iziskuju hitnu akciju na svim razinama.

Hitno se mora smanjiti potrošnja i proizvodnja plastičnih vrećica i ostalih plastičnih materijala za jednokratnu uporabu te stimulirati uporaba okolišno prihvatljivih alternativa. To se odnosi na platnene vrećice, košare i cekere koji se mogu višekratno upotrebljavati jednako kao i staklene i alu boce za piće. Tu spadaju i kompostabilne vrećice, ambalaža, pribor za jelo i štapići za uši te ostali materijali koji se mogu ponovno uporabiti ili kompostirati za razliku od štetnih jednokratnih plastičnih materijala.

Aktivnostima u sklopu ovog tjedna Zelena akcija želi pokazati  građanima da postoji okolišu prihvatljiva alternativa za jednokratne plastične materijale te izvršiti pritisak na nositelje vlasti da hitno osiguraju provedbu brojnih mjera koje bi građane_ke demotivirale od korištenja, a proizvođače od proizvodnje plastičnih materijala za jednokratnu uporabu.

PROGRAM:
 

PONEDJELJAK, 2.7.
Radionica izrade platnenih vrećica u suradnji sa zadrugom HUMANA NOVA; Frankopanska 1, 18h

UTORAK, 3.7.
Performans „Koliko dugo možemo izdržati?“ i press konferencija za medije; Glavni kolodvor, 10h
Mobilni edukativni štand – podjela platnenih vrećica i info materijala; od Glavnog kolodvora do Trga bana Jelačića, 10:30-12h
Online kampanja #mogubez #breakfreefromplastic; FB i Instagram Zelene akcije

SRIJEDA, 4.7.
Online kampanja #mogubez #breakfreefromplastic; FB i Instagram Zelene akcije
Akcija skupljanja otpadnog tekstila; Frankopanska 1, 10-17h

ČETVRTAK, 5.7.
Online kampanja #mogubez #breakfreefromplastic; FB i Instagram Zelene akcije
Akcija skupljanja otpadnog tekstila; Fankopanska 1, 10-17h

PETAK, 6.7., dvorište Zelene akcije, Frankopanska 1, 21-02h
Projekcija filmova na otvorenom (Bag it, Open your eyes)
Tribina (Humana Nova, Freewa, Špeceraj, Zero Waste Croatia Lifestyle, Break Free From Plastic Movement, Prijatelji životinja TBC)
Izložba plastičnog otpada i održivih rješenja
Plastic free tulum

Sve aktivnosti su besplatne!


Povezano