Objavljeno

Hrvatska petnaesta u svijetu po stopi suicida

Među samoubojicama dvostruko je više muškaraca nego žena. Ratne traume, PTSP, nezaposlenost, ekonomska situacija, mobbing na poslu, ponižavajući odnosi prema zaposlenima u ljutom neoliberalizmu nisu uzročnici samo u Hrvatskoj. U Njemačkoj tri četvrtine samoubojica su muškarci.

Iako se smatra da su tjeskobi i depresiji znatno sklonije žene, sve više stručnjaka tvrdi da se psihološki problemi muškaraca ignoriraju, ne liječe, te u konačnici i dovode do samoubojstva. Prema nekim europskim epidemiološkim studijama, od depresije tijekom života pati 15 do 20 posto stanovništva, a liječi ih se malo ili nikako.

U Hrvatskoj se dogode dva do tri samoubojstva dnevno o čemu svjedoče i službene statistike Ministarstva unutarnjih poslova RH, prema kojima je u prvoj polovini prošle godine samoubojstvo počinilo 360 osoba, a još ih je 276 pokušalo.

Hrvatska je petnaesta u svijetu po broju samoubojstava, među samoubojicama je dvostruko više muškaraca nego žena, a većina ih je starija od 50 godina.

Na portalu suicidi.info koju vodi Hrvatska udruga za prevenciju suicida (HUPS!) nalaze se tekstovi poput Mitovi i činjenice o samoubojstvu, Statistički podaci, a zanimljiva je i sekcija Mediji i suicidi koja osim naputaka za medije ukazuje na činjenicu da nakon što televizija izvijesti o samoubojstvu, u sljedećih deset dana poraste broj samoubojstava.

Stručnjaci se izjašnjavaju o činjenici da se muškarci rjeđe obraćaju za stručnu pomoć u strahu od stigme, priznanja vlastite slabosti i povrijeđene muškosti. Psihoterapeuti su muškarce i žene jednako tretirali, ali zbog otpora muškaraca i ignoriranja problema znanstvenici tvrde da se terapija mora oslanjati na rodne razlike.

Berlinska psihologinja Jana Hauschild utvrđuje kako tek u najnovije vrijeme stručnjaci uzimaju u obzir da muškarci i žene različito pate, te da ih poremećaji ne zahvaćaju u istoj mjeri i istim intenzitetom. [I.C.] Tportal…


Povezano