Objavljeno

ZagrebDox – preporuke uredništva

Četrnaesto izdanje ZagrebDox festivala održat će se od nedjelje, 25. veljače do nedjelje, 4. ožujka 2018. godine u Zagrebačkom kinu Kaptol Boutique Cinema, a ove će godine po prvi puta, od 2. do 4. ožujka, svoj program predstaviti u Osijeku, Rijeci i Splitu, i to u sklopu CineStara.

ZagrebDox i ove godine donosi više od 130 filmskih naslova koji funkcioniraju kao svojevrsni presjek najkvalitetnije suvremene dokumentarne produkcije. Široki raspon tema s kojima se kroz film hrabro suočavaju autorice i autori diljem svijeta reflektiraju stanje suvremenog društva. Natjecateljski program je, kao i dosad, raspoređen u međunarodnu i regionalnu konkurenciju, a službeni programi uključuju Biografski dox, Glazbeni dox, Happy Dox, Kontroverzni dox, Majstore doxa, Stanje stvari, Teen Dox i ADU Dox.

Posebni programi donose recentne naslove iz Restartove škole dokumentarnog filma, kao i program U fokusu: nova Europa. Autorska večer ove je godine posvećena domaćem dokumentaristu Borisu Poljaku koji je ujedno ovogodišnji predsjednik međunarodnog žirija ZagrebDoxa, a autorska retrospektiva francuskoj redateljici Claire Simone.

Kako bismo vam olakšale odabir filmova temeljito smo pročešljale program te odlučile izdvojiti neke od najiteresantnijih naslova koje ćemo svakako pogledati na ZagrebDoxu.

MEĐUNARODNA KONKURENCIJA

Ljudska rijeka,
r: Ai Weiwei

Ovaj vizualno impresivan dokumentarni film, koji podsjeća na rad Edwarda Burtynskog, djelo je aktivista i umjetnika Ai Weiweija. Film je sniman u četrdeset izbjegličkih kampova u dvadeset i tri zemlje i iznimno pametno i suosjećajno tematizira goleme razmjere svjetske izbjegličke krize. Ai je nadgledao rad dvadeset i pet filmskih ekipa u Afganistanu, Meksiku, Bangladešu, Francuskoj, Grčkoj, Njemačkoj, Libanonu i drugim zemljama kako bi prikazao uvjete u kojima se danas nalazi više od šezdeset i pet milijuna ljudi koji su morali napustiti svoj dom i sada tragaju za novim. U ovom iznimno dojmljivom filmu isprepliću se snimke iz kampova s osobnim svjedočanstvima onih koje su rat, glad ili klimatske promjene otjerale iz vlastitih domovina.

https://www.youtube.com/watch?v=z_YbgOZYrOc

Kameleoni,
r: Sophie Vuković

Redateljica na prosvjedu sretne prijatelja kojeg odavno nije vidjela, što joj pobudi sjećanja koja je povedu na putovanje kroz vrijeme i prostor na tragu vlastitog iskustva migracije. Rekonstruirajući svoj put od bivše Jugoslavije preko Austrije do Švedske, gdje danas živi, i ispreplićući osobne snimke s fikcijom uspomena i snova, Kameleoni donosi poetično istraživanje pripadanja u globaliziranom svijetu. To je film o nostalgiji prema domu koji nisi nikada imao, o prijateljstvu, čežnji i stvaranju novih oblika pripadnosti koji nisu određeni državnim granicama.

https://vimeo.com/200172656

O očevima i sinovima,
r: Talal Derki

Ako želite ukrotiti svoje noćne more, morate ih prvo prikazati. Sirijski dokumentarist Talal Derki to je naučio od svog oca pa se, kao i u prethodnom filmu Povratak u Homs, vraća u domovinu i životu u ratnoj zoni. Više od dvije godine živi s obitelji Abua Osame, borca Al Nusre, u malom selu na sjeveru Sirije i snima uglavnom djecu. Dječake od malih nogu pripremaju da krenu stopama svojih očeva i postanu božji vojnici. U filmu se isprepliću ratni užasi i intima obiteljskog života. Abu Osama se na obližnjem frontu bori protiv neprijatelja, a kod kuće se mazi sa sinovima i sanja o kalifatu. Redateljeva je namjera uhvatiti trenutak kad se djeca moraju odreći djetinjstva i postati džihadisti. Rat se bliži, ali dječaci su već naučili da nikad ne smiju plakati.

https://vimeo.com/242724621

Preko svih granica,
r: Marta Prus

“Ti nisi ljudsko biće, ti si atletičarka!”. Tako se jedan od dvojice nemilosrdnih trenera obraća dvadesetogodišnjoj Riti, koja se priprema da bi predstavljala Rusiju u ritmičkoj gimnastici na Olimpijadi u Brazilu. Pripreme su vrlo naporne, pogotovo psihički. Koliko god elegantno Rita uhvatila obruč ili zakotrljala loptu, treneri od nje uvijek očekuju više. Rijetki slobodni trenuci kad s dečkom razgovara preko Skypea ili provodi vrijeme s roditeljima jedino su vrijeme topline i utjehe. Preko svih granica pokazuje kako ruski način treniranja sportaša prelazi svaku mjeru. Film se usredotočuje na Ritino psihičko stanje, a ona se doima kao da je uvijek na rubu plača. Kraj, nasreću, dolazi kao olakšanje.

https://www.youtube.com/watch?v=W47fIKJJAVw

Liyana,
r: Amanda Kopp, Aaron Kopp

Grupa svazijske siročadi zajedno stvara priču iz kolektivnih sjećanja. Iz njihove mašte rađa se Liyana, djevojka koja kreće na putovanje kako bi spasila svoja dva mlađa brata. Kroz Liyanin lik djeca će se odvažiti zaviriti u mračne kutke svojih sjećanja. Priču o Liyani vodi aktivistica protiv aparthejda i renomirana pripovjedačica Gcina Mhlophe, a život joj udiše predivna animacija umjetnika Shofele Cokera. Liyana odbija pokleknuti pred tamom i umjesto toga donosi toplu priču o ustrajnosti i unutarnjoj snazi koja izvire iz dječje mašte.

REGIONALNA KONKURENCIJA

Druga strana svega,
r: Mila Turajlić

Beogradski stan podijeljen na dva dijela polazišna je točka priče o jednoj obitelji, ali istovremeno služi i kao simbol zemlje zahvaćene političkim previranjima. U njemu je odrasla Srbijanka Turajlić, kojoj su bile samo dvije godine kad je stan podijeljen po naređenju tadašnjih komunističkih vlasti. Vrata koja vode do drugih soba zaključana su, a trideset godina kasnije, kad je rođena Srbijankina kćer Mila, redateljica filma, prolaz u drugi dio stana još je uvijek bio zatvoren. Srbijanka, ugledna političarka i aktivistica koja je imala važnu ulogu u revoluciji, još uvijek živi u jednoj polovici stana. U filmu koji rijetko napušta taj interijer, Mila stvara moćan portret majke, odlučne žene koja ne dvoji nad postupcima iz prošlosti iako su joj život doveli u opasnost. Razmišlja li tako i nova generacija?

https://www.youtube.com/watch?v=OJvB6VgVlY4

Josipa, volim te,
r: Jadranka Cicvarić Šiftar, Senad Zemunović

Josipa se suočava s posljedicama seksualnog zlostavljanja koje je trpjela od četvrte do dvanaeste godine. Senad počinje snimati film o njoj, ali ulaskom u Josipin život prestaje biti objektivni filmski radnik i polako se pretvara u protagonista filma, a život mu se drastično mijenja. Ovo je intimna i iskrena priča prepuna različitih obrata o neobičnom odnosu dvoje ljudi.

Zarobljena žena,
r: Bernadett Tuza-Ritter

Zarobljena žena je film o pedesetdvogodišnjoj Mađarici Marish koja radi dvadeset sati na dan bez plaće kao kućna pomoćnica. Zlostavljači su joj oduzeli isprave, a iz kuće ne smije izaći bez dopuštenja. Prema njoj se ponašaju kao prema životinji: za jelo dobiva samo ostatke, a nema ni krevet. Marish dane provodi u strahu i sanja o spasu. Kamera joj pomaže uvidjeti da nije potpuno sama. Malo-pomalo počinje vjerovati redateljici. Nakon dvije godine snimanja skuplja hrabrost i otkriva svoj plan: ‘Bijeg’. Film prati Marishino herojsko putovanje do slobode.

https://vimeo.com/242714424

Undercovered,
r: Nejra Latić Hulusić, Sabrina Begović-Ćorić

Nakon terorističkih napada na New York 2001. godine jedan je odjevni predmet postao kontroverzan diljem svijeta: hidžab. Vode se žestoke rasprave bi li Muslimanke trebale nositi veo u javnosti. Istovremeno, mlade žene u postkomunističkoj, poslijeratnoj Bosni i Hercegovini sve više prigrljuju hidžab kao simbol vjerske slobode i svojih uvjerenja, a ponekad i kao čin otpora protiv kapitalističke slike o tome kako bi ženska sloboda trebala izgledati. Undercoveredje film o tim ženama.

https://vimeo.com/168807905

MAJSTORI DOXA

Pobunjeni Kirurg,
r: Erik Gandini

Švedskom kirurgu Eriku Erichsenu toliko je dozlogrdila švedska birokracija da je odlučio odseliti se u Etiopiju i tamo se baviti kirurgijom. Ondje spašava živote u maloj poljskoj bolnici vrlo ograničenih resursa. U Etiopiji se umjesto s birokracijom suočava s krvarenjima i upalama. A budući da su na svakih sto tisuća stanovnika dostupna samo tri liječnika, doktor Erichsen i njegova žena Sennait imaju pune ruke posla. Nemaju ni novac ni pristup poštenoj opremi pa se moraju snaći s jeftinim bušilicama, plastičnim zavojima, žbicama bicikla i ribolovnim najlonom. No ništa zato; Erik Erichsen i dalje je siguran da je mentalno stanje u Švedskoj gore od siromaštva u Etiopiji.

https://vimeo.com/210421174

BIOGRAFSKI DOX

Jane,
r: Brett Morgan

Američki redatelj Brett Morgan u svom novom filmu ‘Jane’ predstavlja život Jane Goodall, poznate primatologinje i prve osobe koja je 1960. godine proučavala život čimpanzi u divljinama Tanzanije. U osamdeset i trećoj godini Jane s redateljem ponovno oživljava priče iz svojeg života i svoj inovativni rad. Priča je prožeta njezinim sjećanjima i snimkama Huga van Lawicka, poznatog redatelja za National Geographic koji je 1960. snimao njezin rad, a snimke se smatralo izgubljenima sve do 2014. godine. Ovo nije ni tradicionalni prirodoslovni film ni biografija nego romantični ep koji spaja Van Lawickovo snimateljsko umijeće, Goodallino rječito pripovijedanje i fantastičnu originalnu glazbu Philipa Glassa.

https://www.youtube.com/watch?v=FRlUJrEUn0Y

GLAZBENI GLOBUS

Whitney: Biti svoja,
r: Nick Broomfield, Rudi Dolezal

Film nudi jedinstveni pogled iza kulisa Whitney Houston na vrhuncu slave i niže okolnosti koje su doprinijele prekidu njezine karijere i smrti u dobi od 48 godina 2012. godine. Redatelji istražuju svaki motiv, bilo da se radi o rasizmu, religiji, drogi, seksualnosti, sumnji u sebe, tračevima, suparništvu, nedovoljnoj pripremi, zahtjevima roditelja i industrije, turbulentnom braku koji je punio naslovnice ili nesumnjivoj šteti koju je takav stres učinio toj snažnoj i strastvenoj pjevačici. Stvarajući sliku nevjerojatne žene kojoj je trebalo više pomoći nego što je primila, Whitney: Biti svoja je neustrašivo, uzbudljivo i vjerno istraživanje talenta koji je dobila i izgubila u vremenu opsjednutom životima zvijezda kad se ugase svjetla pozornice.

https://www.youtube.com/watch?v=l10DRf4A2so

KONTROVERZNI DOX

Nemir,
r: Jennifer Brea

Nemir je redateljičino osobno putovanje od pacijentice preko aktivistice do pripovjedačice. Jennifer je imala dvadeset i osam godina i radila je na svom doktoratu na Harvardu. Za nekoliko mjeseci trebala se udati za ljubav svog života. No zbog misteriozne groznice ostala je prikovana za krevet. Kad su joj doktori rekli da je “sve u glavi”, iz prkosa je uzela kameru i gledatelje uvela u skriveni svijet milijuna ljudi od kojih je medicina digla ruke. U ovoj priči o ljubavi i gubitku netom vjenčani par Jennifer i Omar tragaju za odgovorima srčano se suočavajući s neočekivanim preprekama. Budući da je zbog bolesti osuđena na svijet svog kreveta, Jennifer se poput modernog Odiseja putem Skypea povezuje s ljudima diljem svijeta posjećujući one koji su zaboravljeni i slažući intimne portrete četiriju drugih obitelji koje je zadesila slična sudbina. Ova nevjerojatno iskrena i humana pripovijest traži od nas da preispitamo stigmu oko bolesti koja pogađa milijune.

https://www.youtube.com/watch?v=JvK5s9BNLzA

HAPPY DOX

Kedi,
r: Ceyda Torun

Stotine tisuća mačaka slobodno luta ulicama Istanbula. Od pamtivijeka prolaze kroz živote ljudi i neizostavni su dio zajednica koje grad čine bogatijim. Te istanbulske mačke bez vlasnika žive između svjetova, ni pitome ni divlje, ali uveseljavaju i daju smisao onima koji ih odluče posvojiti. Mačke su u Istanbulu ogledalo ljudi jer preko njih mogu bolje upoznati sebe.

https://www.youtube.com/watch?v=lKq7UqplcL8

Detaljan program 14. ZagrebDoxa možete potražiti na službenim internetskim stranicama festivala.

Povezano