Objavljeno

Zagreb Film Festival 2017. – Voxove preporuke

15. izdanje Zagreb Film Festivala održat će se u Zagrebu od 11. do 19. studenog u kinima Europa i Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, F22 – Novoj akademijskoj sceni te dvorani Müller kina Europa.

Ovogodišnji natjecateljski program donosi 13 dugometražnih, 10 međunarodnih kratkometražnih i 10 domaćih kratkih filmova u programu Kockice.

Charlie, r. Rebekah Fortune

srijeda, 15. studeni, 16:00, Kino Europa

Iz natjecateljskog programa PLUS namijenjenog srednjoškolcima izdvajamo film Charlie. Zahvaljujući impresivnom talentu, pred Charlijem je svijetla nogometna budućnost. Njegov otac u sinu vidi priliku za ispunjenje vlastitih propalih snova te ga usmjerava na putu prema karijeri profesionalnog sportaša. No, Charlie krije veliku tajnu čiji pritisak više ne može podnijeti: on je djevojčica zarobljena u tijelu dječaka.

 

Brucoši, r. György Mór Kárpáti

četvrtak, 16. studeni, 22:00, Kino Tuškanac / nedjelja, 19. studeni, 14:00, Kino Tuškanac

Brucoši se vlakom vraćaju s ljetnog kampa, gdje je 18-godišnja Dóra doživjela seksualno zlostavljanje. Ovaj kratki film nadahnut je stvarnim slučajevima seksualnog zlostavljanja u ljetnim kampovima koje je studentski zbor sustavno zataškavao.

 

Damiana, r. Andrés Ramírez Pulido

četvrtak, 16. studeni, 22:00, Kino Tuškanac / nedjelja, 19. studeni, 14:00, Kino Tuškanac

Duboko u džungli, grupa djevojaka tinejdžerske dobi je zatočena. Usprkos napuštenosti i agresiji, Damiana se nada da će uspjeti uspostaviti kontakt s ocem.

 

Moja gej sestra, r. Lia Hietala

utorak, 14. studeni, 22:00, Kino Tuškanac / subota, 18. studeni, 14:00, Kino Tuškanac

Desetogodišnja Cleo pridružuje se starijoj sestri i njezinoj djevojci na izletu na norveške fjordove. Glava joj je puna pitanja: kako da prepoznam da sam zaljubljena, kako da znam sviđaju li mi se cure ili dečki?

 

Božanski red, r. Petra Volpe

subota, 11. studeni, 20:00, Kino Europa / nedjelja, 19. studenti, 17:00, Kino Europa

Festival službeno otvara Božanski red, švicarski kandidat za Oscara, koji na zabavan način prikazuje nimalo slavan detalj iz švicarske povijesti – činjenicu da žene nisu imale pravo glasa na izborima sve do 1971. godine. Redateljica Petra Volpe ovu temu istražuje kroz priču o Nori, neupečatljivoj kućanici iz malenog sela koja mora naučiti kako postati čvrsta predvodnica lokalnih sufražetkinja.

 

Božja zemlja, r.  Francis Lee

utorak, 14. studeni, 10:30, Kino Tuškanac / utorak, 14. studeni, 19:00, Kino Europa

Drama Božja zemlja bavi se temom LGBT ljubavi. Proljeće je u Yorkshireu i Johnny Saxby radi do iscrpljenosti na obiteljskoj farmi gdje živi s bakom i ocem. Život mu ne donosi nimalo radosti te anestetik za usamljenost i gorčinu života na farmi pronalazi u redovitim noćnim opijanjima po lokalnim pubovima i usputnom seksu. Kada na farmu dođe naočiti sezonski radnik iz Rumunjske, između njih dvoje rađa se intenzivna privlačnost. Neočekivana veza unijet će korjenite promjene u Johnnyjev život.

 

Thelma, r. Joachim Trier

nedjelja, 12. studeni, 22:00, Kino Tuškanac / nedjelja, 19. studeni, 18:30, MSU

U programu Ponovo s nama gledamo norveškog kandidata za Oscara. Thelma je nadnaravni romantični triler o neobičnoj bojažljivoj djevojci koja dolazi na studij u Oslo. Odgojena u strogoj religijskoj obitelji, Thelma se svake večeri čuje sa svojim roditeljima koji pokazuju uznemirujuće zanimanje za svaki detalj njezine svakodnevice. U Oslu upoznaje mladu studenticu Anju te se između njih razvije privlačnost. Istovremeno Thelmu počinju mučiti misteriozni napadaji praćeni zastrašujućim telekinetičkim moćima, a Anja nestaje.

 

Marica, r. Judita Gamulin

ponedjeljak, 13. studeni, 22:00, Kino Tuškanac / subota, 18. studeni, 12:00, Kino Tuškanac

Sredovječna kućna pomoćnica odlučila je napustiti svoju obitelj. Film prikazuje dan kada se napokon izborila za svoju slobodu – kako ga je provela i kako se uplašila. Može li Marica, žena koja se cijeli život životu ne opire, od njega pobjeći?

 

Nestanak, r. Ali Asgari

petak, 17. studeni, 10:30, Kino Tuškanac / petak, 17. studeni, 19:00, Kino Europa / nedjelja, 19. studeni, 14:00, Kino Europa

Hladna je zimska noć u Teheranu, a mladi ljubavni par ima jedan ozbiljan problem. Obilaze bolnicu za bolnicom, no svi odbijaju primiti djevojku kojoj je prijeko potrebna medicinska pomoć. Bojažljiva Sara odbija otkriti detalje o svojoj ozljedi i osobne podatke kako bi liječnici kontaktirali njezine roditelje za odobrenje hitnog zahvata. Putovanje mračnim ulicama velikog grada stavlja na kušnju njihov odnos i povjerenje.

 

Više informacija potražite na službenoj stranici festivala.


Povezano