Objavljeno

Zagorkin ‘Crveni ocean’ prvi put u obliku knjige

Socijalno-utopistički roman Marije Jurić Zagorke Crveni ocean, nadahnut Teslinim pronalascima i Oktobarskom revolucijom, ove i sljedeće srijede na kioske stiže u nakladi Jutarnjeg lista.

Krajem Prvoga svjetskog rata Zagorka je u Jutarnjem listu serijalizirala roman Crveni ocean, no on je do danas ostao neobjavljen u knjizi.  Kontinuirano je izlazio do 23. lipnja 1919. ( br.2716) u 236 nastavaka. Roman će biti objavljen u dva sveska na gotovo 700 stranica.

Radnja ovog romana s elementima znanstvene fantastike proteže se od Zagreba, preko Francuske i Belgije sve do Amerike, a ključno je mjesto otok Terror gdje skupina svjetskih znanstvenika smišlja ubojite izume.

U svom tekstu Zagorka i počeci hrvatske znanstvene fantastike Tomislav Šakić „otkriva da roman nije utopijskog ili distopijskog karaktera u formalnom smislu, nego da se utopijski karakter teksta razotkriva u Zagorkinu političkom projektu – završnim utopijskim vizijama i iskazima likovima, očito inspiriranima Oktobarskom revolucijom, i naglašenim angažiranim, lijevim političkim iskazima samoga pripovjedačkoga glasa.

Ipak, fabula i motivi romana potvrđuju da se Crveni ocean nalazi u samim počecima hrvatske znanstvene fantastike, tj. da je posrijedi klasični primjer proto-znanstvenofantastične proze – Crveni ocean je avanturistička romansa špijunske tematike koja sadržava fantastične elemente koji je svrstavaju u proto-znanstvenofantastične podžanrove poput future war stories, sa strukturom tipičnom za Verneove ‘voyages extraordinaires’ i pod utjecajem Wellsove ‘scientific romance’, s pravim katalogom izuma i tehničkih naprava, što roman, kao i likovi genijalnih izumitelja, spaja i na tradiciju proto-znanstvenofantastičnih ‘invention stories’ i ‘tales of science’.”

Prvu knjigu potražite na svim kioscima i u poslovnicama Hrvatske pošte od sutra, 20. svibnja.